Andrés Vázquez de Prada: Ustanovitelj Opus Dei 1 – Gospod, da bi spregledal

0
490
(Foto: printscreen vseknjige.si)

Prva od treh knjig o življenju svetega Jožefmarija Escrivája obsega leta od 1902 do 1936. Opisuje življenjsko pot šolarja, študenta in mladega duhovnika, ki leta 1928 ustanovi Opus Dei. Vzporedno z zunanjim dogajanjem poudarja avtor tudi notranji življenjepis svetnika, ki na vse stiske odgovarja s trdnim zaupanjem v Boga.

»Prejel sem razsvetljenje o celotnem Delu, medtem ko sem prebiral tiste papirje. Ganjen sem pokleknil – bil sem sam v svoji sobi, v premoru med enim in drugim nagovorom –, se zahvalil Gospodu in živo se spominjam odmevanja zvonov iz cerkve Angelske Matere Božje.« Bili so to trenutki neopisljive veličine. V duši je ta duhovnik pred svojimi očmi v molitvi videl razprostrto zgodovinsko obzorje človeškega odrešenja, razsvetljeno z božjo ljubeznijo. V tistem hipu je na neizrekljiv način doumel božansko srž vzvišene poklicanosti kristjana, ki je bil sredi svojih zemeljskih opravil pozvan k posvečevanju svoje osebnosti in svojega dela, piše v opisu knjige.

Biograf Andrés Vázquez de Prada  je delo pripravil z veliko skrbnostjo in jo utemeljil na “intimnih zapiskih”, dokumentih, pričevanjih, pismih in arhivskih zapiskih, da bi verodostojno pripovedoval o dogodkih. Rezultat je biografija svetega Josemarije velike zgodovinske vrednosti in velikodušne širine (celotno delo obsega tri zvezke), s pomočjo katere bomo bolje razumeli intenzivnost njegove ljubezni in moč njegovega duha. Knjiga je na 633 straneh izšla letos pri založbi Družina v prevodu Aleša Štampfla. Avtor, Andrés Vázquez de Prada Vallejo, rojen 19. december 1924 v Valladolidu, umrl pa v Madridu, 27. avgust 2005, je bil španski zgodovinar, pravnik, profesor, diplomat in pisatelj ter brat zgodovinarja Valentína Vázqueza de Prade.

Andres Vázquez de Prada je 30 let delal na španskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je bil informacijski ataše. Intenzivno je raziskoval zgodovinske in literarne teme ter sodeloval v različnih mednarodnih publikacijah. V biografskem žanru izstopa njegova knjiga Sir Thomas More (1962). Nazadnje je od svojih biografij objavil delo, posvečeno ustanovitelju Opus Dei, Josemaríi Escrivá de Balaguerju, v kateri je v treh zvezkih in na 2.200 straneh analiziral njegovo osebnost. Escrivá de Balaguerja je spoznal leta 1942 in se z njim večkrat srečal, zlasti med ustanoviteljevim bivanjem v Angliji (1958-1962).

Knjigo lahko naročite na POVEZAVI.

C.R.