Konec novoletnih počitnic in vrnitev v šole po svetu

0
596
(Foto: EPA)

Kako se po božičnih počitnicah svet  vrača v šole? Francija je olajšala karantene, nekatera mesta ZDA so podaljšale počitnice, v Italiji vojska sledi okužbam po šolah.

 

 

V Franciji se je nekaj več kot 12 milijonov šolarjev vrnilo k pouku, kljub omikronu, ki v Franciji povzroča več kot 200.000 okužb na dan. Vlada se je odločila, da ne bo odlašala z vrnitvijo v šolo, čeprav je vzpostavila nov varnostni protokol. Ob tesnem stiku s pozitivnim primerom bodo otrokom opravili PCR test in, če bo ta negativen, bo otrok lahko hodil v šolo. Testirati se bo moral spet drugi in četrti dan. Enako pravilo velja za starejše od 12 let (med katerimi je precepljenost že presegla 80%), učitelje in ostalo osebje, če so cepljeni. Če niso, bodo morali v sedemdnevno izolacijo.

V Združenih državah Amerike so mesta Cleveland, Detroit, Milwaukee in Newark za nekaj dni ali tednov odložili povratek v šole več sto tisoč študentov. V New Yorku, največjim šolskim okrožjem ZDA, so izključili zaprtje šol. Če je učenec pozitiven na koronavirus, bodo njegovi sošolci namesto karantene celotnega razreda prejeli hitre teste za sedem dni, da preverijo, če so okuženi ali ne. Zvezna država California bo tudi brezplačno testirala vseh šest milijonov učencev javnih šol.

V Nemčiji so se dijaki iz dežel Brandenburg, Berlin, Saška in Porenje-Pfalško že vrnili k pouku, v naslednjih dneh jim bodo postopoma sledili dijaki iz ostale Nemčije. Uporaba mask bo strogo nadzorovana. V Berlinu bodo prvi teden študente testirali vsak dan, potem bodo testirani trikrat na teden.

Tudi za Italijo je pouk v živo prednostna naloga vlade. Uvedli so obvezno uporabo zaščitnih mask FFP2 za učitelje. Učenci bodo lahko še naprej uporabljali kirurške maske. Poleg tega bo vojska zadolžena za epidemiološki nadzor v šolski skupnosti in izvajanje množičnih testov. Vojska bo pomagala tudi pri sledenju okužb dijakov in učiteljev. Vlada je namenila 400 milijonov evrov za podaljšanje delovnih pogodb dodatnemu osebju. 40.000 delavcev je zaposlenih za določen čas. Poleg tega je vlada namenila 20 milijonov evrov za psihološko podporo študentom in učiteljem.

V Angliji je Boris Johnson ukazal, da se to zimo ne bo ponovilo zaprtje šol. V nekaterih mestih bo začetek šole odložen za nekaj dni, dokler šole uvedejo sistem hitrega testiranja vseh učencev. Obnovili so tudi zahtevo uporabe mask med poukom in v skupnih prostorih.

Na Nizozemskem se bodo osnovnošolci in srednješolci vrnili v šole 10. januarja. Testiranje se bo opravljalo dvakrat na teden. Otroci bodo morali nositi masko. S simptomi prehlada bodo morali ostati doma. Nizozemske šole so se zaprle teden dni pred Božičem, da bi zaustavili širjenje različice omicrona.

Na Portugalskem so nadaljevanje pouka prestavili za teden dni. Šole bodo odprle 10. januarja. Predsednik Antonio Costa je za zajezitev koronavirusa odredil delo na daljavo kjer je mogoče, zaprtje hotelov, restavracij in predstav.

Piše: Jože Jan

Vir: El País, Španija