Letalo: Izbrana šola za Argentince v Punta del Este

0
415
Punta del Este (Foto: Wikipedija)

Lani se je na International College vpisalo 70 odstotkov študentov z Zahoda; na zavodu študirajo študenti iz več kot dvajset narodnosti. Nekdanje letalo letalske družbe Pluna je spremenjeno v znanstveno učilnico.

 

Pandemija koronavirusa je za mnoge Argentince pomenila zadnjo spodbudo za preskok po katerem so hrepeneli že leta. Ponudba dvojezičnih šol z visokošolskimi študijskimi programi v Punta del Este v Urugvaju je bila za te družine odločilna pri izbiri prihodnosti. Samo lani se je število študentov na International College povečalo za 30 odstotkov.  70 odstotkov vpisanih pa je bilo iz Argentine.

Dvojezični zavod, ki se nahaja v središču Punta del Este, je svoja vrata odprl pred petimi leti in sprejema učence več kot dvajsetih narodnosti. V prvih letih je beležil trajno rast, ki je vsako leto znašala približno 18 odstotkov, dokler ni s pandemijo ta stopnja močno narasla. Izobraževalni center navaja, da so beg pred inflacijskim gospodarstvom, splošne spremembe življenjskega sloga in večja varnost njihovih podjetij na splošno dejavniki, ki so spodbudili povečanje števila zahodnjakov, ki prihajajo v turistično destinacijo.

Samo v času izrednih zdravstvenih razmer je zavod sprejel 240 novih študentov. Za šolsko leto 2022 se je že vpisalo dodatnih 130 učencev, tako da bo skupno število učencev približno 700.

Na inštitutu poučujejo učitelji dvanajstih narodnosti, študenti pa prihajajo iz dvajset držav sveta. Petinpetdeset odstotkov študentov je tujcev. Od tega so na prvem mestu Argentinci (skoraj 40 odstotkov vseh študentov), sledijo pa jim študenti iz Brazilije in Združenih držav Amerike.

Vse tri stopnje šole – vrtec, osnovna šola in srednja šola – so dvojezične. Šola uporablja najsodobnejšo tehnologijo in učni načrt IBDP (International Baccalaureate Diploma Programme). Diplomanti imajo možnost nadaljevati mednarodne študijske programe na prestižnih univerzah v ZDA, Španiji, na Kitajskem in v drugih državah po svetu.

Kampus je v obliki črke H. Na voljo so košarkarska igrišča s parketnimi tlemi zvezne velikosti, atletska steza, hokejsko igrišče z umetno travo, nogometno in ragbijsko igrišče. Obstajajo tudi učilnice za dramsko, vizualno in likovno umetnost.

Zvezda šole je nedvomno staro letalo nekdanje urugvajske letalske družbe Pluna, ki so ga preuredili v naravoslovno učilnico. Letalo je postavljeno ob atletski stezi, spredaj ima šest vrst sedežev, zadaj pa so mize za otroke. Vse je opremljeno, tudi s projektorji in klimatskimi napravami.

Šolnine – od 350 USD za vrtec do 1000 USD za srednjo šolo – so namenjene tistim z visokim neto premoženjem.  Na razpolago pa imajo tudi umetniško štipendijo. Starši številnih otrok v šoli so umetniki, zato jim omogočajo, da do 30 odstotkov  šolnine plačajo z umetniškimi deli. Po mnenju podjetnikov bi lahko urugvajsko obmorsko letovišče postalo izobraževalno središče s potencialom ameriškega mesta, kot je Boston.

Piše: Damian Ahlin

VIR: La Nacion