Eksplozija Covida-19 v šolah: V sredo je bilo v karanteni 125 oddelkov v osnovnih in srednjih šolah, danes še več

0
483
(Foto: Freepik)

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 60 oddelkov, v srednjih šolah pa 65 oddelkov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo razmere zaradi minulih praznikov zaostrile, a zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep. V šolah pričakujejo težave.

V šolah se že tretje leto trajanja epidemije covida-19 ukvarjajo s tem, kako primerno organizirati izvajanje pouka. Ob upoštevanju vseh ukrepov in zahtev veliko težavo povzročajo karantene. Pred božično-novoletnimi prazniki, 23. decembra, je bilo namreč v osnovnem šolstvu kar 372 oddelkov v karanteni, v srednjem pa 52 oddelkov, so sporočili z ministrstva.

Tudi na ministrstvu se pripravljajo na to, da se bodo razmere zaostrile in da bodo imele šole veliko dela zaradi večje obolevnosti in karanten. Po besedah ministrice Simone Kustec se tega na ministrstvu zavedajo in bodo s temi šolami po njenem zagotovilu v stiku in bodo skupaj iskali načine, kako organizirati delo.

Kolegij epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer predlagal skrajšanje trajanja karantene na sedem dni. O tem predlogu bo vlada po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja odločala predvidoma še ta teden, veljati pa naj bi začel v začetku prihodnjega. Po predlogu bi se karantena zaključila brez PCR-testiranja, razširili pa bi tudi nabor izjem.

Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan pravi, da so na njegovi osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani že zdaj težave s pomanjkanjem kadra, ki ga poskušajo nadomestiti s študenti. Ta čas jih je od 105 zaposlenih v karanteni 13.

Pričakovati je, da bo po minulih praznikih poraslo število odrejenih karanten, saj so se šolarji vrnili v šole od vsepovsod lahko tudi okuženi. “Če bo učenec v tem tednu imel pozitiven test, bo moral še dva dni čakati na potrditev PCR-testa, v vmesnem času ne moremo oddelka poslati v karanteno in se lahko okuži še več učencev,” opozarja na proceduro testiranja Pečan.

Porast odrejenih karanten v prihodnje pričakuje tudi predsednica društva srednješolskih ravnateljev in direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar. V centru so od 58 oddelkov trenutno v karanteni trije. Porast števila okužb pričakuje predvsem od tistih zaposlenih, ki so praznike preživeli v tujini, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji.

Če bo prišlo do večjega porasta števila odrejenih karanten, bo treba organizirati pouk na daljavo, po šolah pa se bojijo tudi, da bo prišlo do povečanja okužb med učitelji, ki niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Piše: J.S., STA