COVID-19 v Sloveniji: Rekordno število okuženih

0
572
(Photo: Freepik)

Slovenija je v zadnjih dneh obeležila rekordno število novih okuženih. Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci izjavil, da je opazno strmo povečanje števila okužb z omikronom in najverjetneje zdaj ta različica koronavirusa že prevladuje. Po novoletnih šolskih počitnicah  je naraslo tudi število okuženih po šolah in število učencev v karanteni.

 

Po podatkih Ministrstva za zdravje o širjenju okužb s COVID-19 se je prejšnji teden strmo dvignilo število okuženih in doseglo rekordno število od izbruha pandemije: sedemdnevno povprečje novih okuženih je skočilo na 3.463 (prejšnji teden 1.474).

Objavljeni podatki na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats kažejo, da je naraslo tudi število okuženih med zaposlenimi v vzgoji (444 ta teden, 199 teden prej) in med učenci (874 ta teden, 558 teden prej). V  karanteni je po zadnjih podatkih 14.540 učencev iz 661 oddelkov. Najbolj se je poslabšalo stanje v srednjih šolah, kjer je v enem tednu število otrok v karanteni naraslo za 5.300.

Edina dobra novica je ta, da kljub strmemu povečanju števila okuženih, število hospitaliziranih za zdaj ni naraslo (537 ta teden, 534 teden prej), število pacientov v intenzivni negi pa se je celo zmanjšalo (160 ta teden, 172 teden prej), kar dokazuje učinkovitost cepljenja.

Po podatkih Ministrstva za zdravje se je v prejšnjem tednu cepilo 3.218 ljudi s prvim odmerkom, 5.402 z drugim in 37.887 z dodatnim odmerkom. V Sloveniji je cepljenih z enim odmerkom 1.253.566 prebivalcev (59,4% celotnega prebivalstva), polno cepljenih 1.195.522 (56.7% prebivalstva), z dodatnim odmerkom pa že 504.962 (23,9% prebivalstva).

Novinarska konferenca 5. januarja

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec.

Minister Poklukar je najprej seznanil z epidemičnimi razmerami v državi. V teh dneh je opazno strmo povečevanje števila okužb z omikronom in najverjetneje zdaj ta različica koronavirusa že prevladuje.

Minister je poudaril, da ko je govora o stanju v bolnišnicah, te le s težkim korakom vstopajo v peti val, saj so s 542 hospitalizacijami že tako obremenjene. Ponovno je poudaril visok delež bolnikov v bolnišnici, ki so necepljeni, teh je kar 86 %. Ker je pomembno, da hkrati poskrbimo tudi za druge bolezni kot so srčni infarkt, kapi, nesreče, je minister poudaril zasedenost tako imenovanih »belih oddelkov«, na katerih je 318 pacientov.

Številke potrjenih primerov, te dni niso spodbudne, vendar pričakovane, glede na izkušnje iz drugih držav. Stroka se o tej različici uči sproti, ker je marsikaj še neznanega, sicer pa nas študije lahko deloma pomirijo, saj pričajo o blažjem poteku omikrona.

V predstavitvi je minister delili podatke, ki kažejo število intenzivnih postelj na milijon prebivalcev, med manj kakor tudi najbolj razvitimi državami je slovensko zdravstvo v četrtem valu pripravilo največ do sedaj poznanih intenzivnih postelj na milijon prebivalcev. To predstavlja izjemen dosežek, Slovenija je tako presegla 139 postelj na milijon prebivalcev in tako kar podvojila število intenzivnih postelj v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Minister se je iskreno zahvalil vsem v zdravstvu, za takšen dosežek. In dodal: »Epidemija je družben problem, to smo zmogli vsi skupaj.«

Minister je omenil poročanje The Economist ki priča o izjemnih dosežkih slovenskega gospodarstva med epidemijo, kar navaja je tudi skupni trud, gospodarstva in družbe.

Piše: Jože Jan