Matej Mertik: Pot na svobodo

0
1010
(Foto: vseknjige.si)

Knjiga Pot na svobodo dr. Mateja Mertika, ki z njo vzpostavlja temelje nove družbe, ki bo temeljila na opredelitvi za napredek, dostopnost in globalno sodelovanje, ni samo informativna in zanimiva, temveč tudi navdihujoča.

Pokaže namreč, da za revolucijo odprtokodne programske opreme tiči ambiciozna filozofska, etična in politična vizija boljše družbe, ki je od vsega začetka digitalne dobe temeljila na opredelitvi za svobodo, napredek, prosto kreativnost, dostopnost ter globalno sodelovanje kot temeljnih vrednotah.  Medtem ko so Mozilla Firefox, Linux in Android znani po vsem svetu, razvoj odprtokodne filozofije in načel, ki so te programske opreme in operacijske sisteme omogočile, širši javnosti ostaja malo znan. Kot je še zapisal Dr. Gorazd Andrejč, filozof z Univerze v Groningenu in ZRS Koper, ta knjiga v slovenščini zapolnjuje pomembno vrzel: gre za širši javnosti dostopen uvod v razvoj odprtokodne programske opreme, ki pojasni njeno osrednjo vlogo pri bliskovito razvijajočih se digitalnih in spletnih tehnologijah.

Dr. Franc Solina, redni profesor računalništva, Fakultete za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani pa je zapisal, da knjiga o odprtokodni programski opremi bralcu razjasni enega od pomembnih razlogov, zakaj je sodobna informacijska tehnologija tako uspešna. »Izum računalnika in na tem temelječ nadaljnji razvoj, ki je pripeljal do interneta, svetovnega spleta in umetne inteligence, zagotovo sodi med najpomembnejše človeške razvojne dosežke na ravni izuma pisave in tiska. Avtor nam v knjigi Pot na svobodo na pregleden in privlačen način pojasnjuje idejo odprte kode, ki ni pomembna le za razvijalce programske opreme in njene končne uporabnike, ampak predvsem za njen sodoben razvoj,« Knjiga Pot na svobodo približa filozofijo odprte kode v širšem kontekstu ter je tako dobrodošla strokovnjakom kot tudi odločevalcem pri uvajanju in razvoju digitalnih storitev, zaključuje Dr. Franc Solina. Avtor knjige Dr, Matej Mertik je univerzitetni profesor, ki na Alma Mater Europaea sodeluje pri študijskih programih na področju dodiplomskega študija spletnih in informacijskih tehnologij in managmenta poslovnih sistemov ter na področju magistrskega študija spletne znanosti in tehnologije ter managementa poslovnih sistemov .Je tudi  raziskovalec, pisatelj in glasbenik. Njegova knjiga je izšla pri Alma Mater Press.

Knjigo naročite na POVEZAVI.

Piše: C.R.