ZDA: Streljanje na srednji šoli v Michiganu – motiv še neznan

0
651
ZDA, Oxford, Michigan. Prestrašeni dijaki in starši na parkirišču pred šolo. (Foto: STA, Dpa)

Motiv za včerajšnje streljanje na srednji šoli v kraju Oxford Township 48 kilometrov severno od Detroita v ameriški zvezni državi Michigan še ni znan. Šerifov namestnik okrožja Oakland Michael McCabe je na novinarski konferenci dejal, da se dijak po nasvetu staršev brani z molkom. Gre za najbolj smrtonosno streljanje na kakšni šoli v ZDA letos.

Za zdaj še neimenovani 15-letni dijak je v torek v srednjo šolo prinesel pištolo in z njo ustrelil dve dijakinji, stari 14 in 17 let, ter 16-letnega dijaka ter po zadnjih podatkih ranil še osem oseb. 15-letnika so aretirali kmalu po prihodu policijskih enot na šolo s približno 1700 dijaki.

Ob aretaciji so mu zasegli polavtomatsko pištolo in več nabojnikov. McCabe je dejal, da je dijak izstrelil med 15 do 20 nabojev. Od ranjenih so morali dva operirati, zdravstveno stanje ostalih je stabilno. Policija zaenkrat meni, da je strelec deloval sam. Preiskujejo pa navedbe, da je bilo na družbenih medijih pred napadom objavljeno opozorilo, da bo prišlo do tragedije.

McCabe je še dejal, da sta starša strelca obiskala v zaporu in mu priporočila, naj ne daje izjav brez odvetnika. Okrožna tožilka Karen McDonald je napovedala, da bo obtožnica hitro sestavljena, več podrobnosti pa naj bi sporočila še danes.

Na streljanje v Oxford Townshipu z okoli 22.000 prebivalci se je odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je dejal, da v čakanju na podrobnosti napada misli na družine, ki doživljajo nepredstavljivo bolečino ob izgubi najdražjih.

Piše: J.S., STA