Uspehi slovenskih zamejskih športnikov dvigujejo samozavest slovenski narodni manjšini v Italiji

0
594
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch s kotalkarji Amaterskega športnega društva Polet (Foto: USZS)

Na povabilo predsednika Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) Jožeta Peterlina je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch minuli konec tedna obiskala slovenska športna društva na Tržaškem in se srečala s številnimi njihovimi predstavniki.

 

Slovenska društva tudi skozi športno dejavnost pomembno pomagajo k ohranjanju slovenske identitete in slovenske besede med Slovenci, ki živijo v Italiji. Športna društva, ki delujejo znotraj slovenske manjšine, so velikega pomena za ohranjanje slovenske identitete, saj zelo pozorno in z veliko odgovornostjo skrbijo, da ostaja slovenščina pogovorni in vadbeni jezik znotraj društev. Pomembno vlogo imajo tudi pri telesnem razvoju in aktivnosti mladih ter pri iskanju in razvijanju športnih talentov. V nasprotju s slovenskimi šolami italijanski šolski sistem športni vzgoji ne daje velikega poudarka, zato so se v slovenskih športnih društvih kalili številni vrhunski športniki, ki so dosegli odlične rezultate in uspehe, na kar je slovenska skupnost v Italiji zelo ponosna. Nekatere ekipe in posamezniki so tudi del državnih reprezentanc, soočajo pa se z izzivom, kako pridobiti dovolj slovenskih trenerjev, saj lahko samo tako sledijo svojemu poslanstvu. Ker so društva zelo kakovostna, se vanje zadnje čase vključuje vse več članov, ki niso iz slovenske skupnosti in ne govorijo slovensko, zato v društvih iščejo načine, kako zagotavljati sprejetost takim članom ob tem, da se zavedajo slovenske narave društva. V zadnjih dveh letih je delovanje slovenskih športnih društev na Tržaškem močno ovirala epidemija, zato si želijo čim prej delovati v takšnem obsegu kot prej.

Opčine in Repen

Dan je ministrica začela na Opčinah, kjer se je v športnem centru na Pikelcu, kjer ima svoje prostore Amatersko športno društvo Polet, ki se ukvarja s kotalkanjem, košarko ter inline hokejem, srečala tudi s predstavniki drugih tamkajšnjih društev: Smučarskega kluba Brdina, Amaterskega športnega društva Zarja, Amaterskega športnega združenja Gaja, Amaterskega športnega društva Cheerdance millenium, Jahalnega društva Dolga Krona in Sklada Mitje Čuka, društva, ki skrbi za vzgojo otrok in deluje na področju uslug za osebe s posebnimi potrebami, trenutno pa pripravlja prostočasne aktivnosti za ukrajinske otroke. Ministrico so v Repnu sprejeli županja občine Repentabor Tanja Kosmina in predstavniki Amaterskega športnega društva Sloga Tabor, Amaterskega športnega združenja Sloga in Nogometnega kluba Kras Repen, ki je najboljši nogometni klub v zamejstvu, njegove tekme pa redno spremlja tudi slovenska narodnozabavna glasba. Sledil je obisk ministrice v Športnem centru Rouna pri Briščkih, ki ga upravlja Amatersko športno društvo Kontovel. Ministrica se je tu srečala tudi z Amaterskim športnim združenjem Jadran, ki združuje slovenska košarkarska društva v Italiji. Ministrico so pozdravili še člani Amaterskega športnega krožka Kras in edini karate klub v zamejstvu Shinkai karate klub. Srečanja se je udeležila tudi mlada Mija Ukmar, ki je italijanska državna reprezentantka in glavna zvezda kluba. Na srečanju so bili še predstavniki Nogometnega kluba Primorje, ki bo čez dve leti praznoval že 100-letnico delovanja.

Križ in Sesljanski zaliv

V Križu se je ministrica srečala s  predstavniki Amaterskega športnega društva Vesna, Amaterskega športnega društva Mladina, iz vrst katerega je prišla svetovna prvakinja v rolkanju. Svoje delovanje sta predstavila tudi Smučarski klub Devin in Amatersko športno društvo Sokol iz Nabrežine. Srečanja se je udeležila tudi senatorka Tatjana Rojc. Sledil je obisk Sesljanskega zaliva, kjer ima sedež Jadralni klub Čupa, ki zaznamuje 50-letnico delovanja. Ministrico so popeljali na gradbišče, kjer na odlični lokaciji, tik ob morju, gradijo nove prostore, za katere si želijo, da bi postali tudi prizorišče za dogodke slovenske skupnosti. Klub, ki zaživi predvsem v poletnem obdobju, ponuja številne tečaje in aktivnosti na morju in kopnem ter ima razvejeno tekmovalno dejavnost. Nato so ministrico sprejeli še v Lonjer pri Trstu, kjer športno dvorano upravlja Kolesarski klub Adria. Lonjerski kolesarji so v preteklih letih organizirali mednarodno dirko za Trofejo ZSŠDI, ki je bila pred leti najpomembnejša amaterska dirka v FJK. Pripravljajo tudi dirko ljubiteljev od Ljubljane do Lonjerja.

Uspehi za samozavest

Obisk je ministrica sklenila na Stadionu 1. maja v Trstu, zibelki slovenskega športa v Italiji, ki ji ga je razkazal predsednik amaterskega športnega združenja Bor Gorazd Pučnik, seznanila pa se je še z delovanjem Amaterskega košarkarskega kluba Bor in Slovenskega planinskega društva Trst, ki deluje že vse od leta 1904.

Obisk je ministrica sklenila na Stadionu 1. maja v Trstu, zibelki slovenskega športa v Italiji. (Foto: USZS)

Krajši nastop so pripravile tri članice ritmične gimnastike AŠZ Bor, ministrica Jaklitscheva pa se je ob koncu obiska ZSŠDI zahvalila za vsebinsko bogat dan, ki ga je preživela v njihovi družbi. »Taki dnevi dajejo človeku nov zagon in zadovoljstvo,« je dejala ministrica in se jim zahvalila za ves trud in mnogo ur prostovoljnega dela. »Številni uspehi slovenskih zamejskih športnikov dvigujejo samozavest celotni slovenski narodni manjšini v Italiji, pa tudi vsem nam, ki živimo v matični domovini. Skupaj smo lahko ponosni na naše uspešne slovenske športnike. Pri tem pa je pomembno, da tudi v športu ostaja v osredju skrb za ohranjanje in krepitev slovenske besede in identitete,« je še dejala in se za pripravo vsebinsko bogatega obiska zahvalila ZSŠDI, njenemu predsedniku Ivanu Peterlinu in tajniku Evgenu Banu.

Piše: L.K.