Vzporedni mehanizem globoke: Strašljivo je, da se je prenesel v samostojno Slovenijo

0
596
Premiera dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem (Foto: Veronika Savnik)

Minuli torek je bila v Hočah predpremiera celovečernega dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, ki so ga posneli po istoimenski knjižni uspešnici Rada Pezdirja. Film je projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Režiral ga je Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom (idejna zasnova filma) tudi producent, scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir.

 

»Dobesedno osupel sem nad množičnim obiskom, vesel vseh pohval in čestitk, ganjen nad dolgim aplavzom in iskrenimi stiski rok na koncu projekcije. Tomi Cegnar in Rado Pezdir sta odlično opravila scenaristično, produkcijsko in režisersko delo. Hvala tudi celotni podporni ekipi, ki je skrbela za logistiko in organizacijo predpremiere,« je kmalu po predpremieri na svojem TW-profilu zapisal Jože Biščak, direktor založbe Nova obzorja in odgovorni urednik Demokracije ter koproducent dokumentarnega filma. Predpremiere se je udeležilo 200 ljudi.

Vzporedni mehanizem  je bil zelo obsežen

Biščak je še spomnil na čase takoj po izidu Pezdirjeve knjige, ko so bili vsi še v negotovosti, kakšen bo odziv. Ko je knjiga, sedaj uspešnica, po šestih letih intenzivnega preučevanja arhivskega gradiva izšla, je Biščak poklical Pezdirja in mu preprosto rekel: »Hvala.« Hvala za to, ker je v knjigi z dokumenti potrdil tisto, kar so nekateri novinarji preiskovali že v začetku 90. let, a so vsi dejali, da imajo paranojo in da je to teorija zarote: »Pezdirjeva knjiga in ta dokumentarni film pa razkrivata, da je bil vzporedni mehanizem še mnogo obsežnejši sistem in mnogo bolj pokvarjen, kot smo takrat mislili. Strašljivo pa je, da se je sistem prenesel v samostojno Slovenijo.«

Dokumentarni film torej sledi knjigi Rada Pezdirja, ki razkriva finančno ozadje delovanja globoke države. Začne z vzporedno ekonomijo Udbe (tajne politične policije), za katero se je zdelo, da bo po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije nehala delovati. Pa ni. Avtor razkriva tudi omrežja, ki so po osamosvojitvi nastala s pomočjo tajnih udbovsko-partijskih navez, kar je pripeljalo tudi do afere s pranjem iranskega denarja. Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države je uvodni film v serijo dokumentarnih filmov o zločinih Udbe in njihovih žrtvah. Posneti bodo po knjigah Igorja Omerze in Rada Pezdirja, napovedujejo snovalci.

Film takoj požel zanimanje televizij

»Moja iskrena želja s tem dokumentarcem je, da bi ga predvajali na kateremkoli srečanju izvršilnih organov Zveze združenj borcev Slovenije. Jaz bi si končno želel pogovor z njimi in da lahko začnemo z razpravo o zgodovini Partije. Želim si le debato, ne želim spremeniti toka zgodovine v Sloveniji,« v pogovoru o nastanku dokumentarca pojasnil Rado Pezdir, ki je tudi koscenarist. Film bo na ogled na nekaterih televizijskih postajah in kanalih, preveden bo tudi v tuje jezike in ponujen tujim televizijskim družbam. Štiri TV so še pred predpremiero izrazile interes za predvajanje: Planet TV, TV Slovenija, Nova24TV in ETV. Film so na televizijskih zaslonih prvič predvajali v soboto, 16. aprila, ob 21.30, na SLO 1, na Nova24TV pa v nedeljo, 17. aprila, ob 20. uri. Tudi nekatere druge države se že zanimajo za predvajanje filma na njihovih kanalih.

Rado Pezdir, avtor knjige Vzporedni mehanizem globoke države (Foto: arhiv Demokracije)

»V dokumentarcu so nekatere tematike malo bolj izpostavljene,« na vprašanje, kakšne so razlike med njegovo knjigo in dokumentarcem, še pojasni Pezdir, ki tudi trdi, da je dokumentarec bistveno bolj razumljiv in enostaven kot sama knjiga.

Biščak pa je izrazil upanje, da si bo film ogledalo čim več ljudi. »Ne samo zato, ker je to s strani partije ter njihovih ideoloških in krvnih naslednikov del zamolčane zgodovine, ampak tudi zato, da se kaj takega ne ponovi in da se enkrat za vselej opravi z mafijsko prakso, kjer državo vodi neki vzporeden in kriminalni sistem,« je še dejal Biščak.

Udeležbo na predpremieri sta zaradi nujne zadržanosti opravičila predsednik vlade Janez Janša in avtor knjige Rado Pezdir. Od ustvarjalcev sta se je udeležila Tomi Cegnar (režiser in producent) in Jože Biščak (producent in v imenu založbe Nova obzorija, ki je bila pobudnica projekta). Predpremiero je vodil Metod Berlec, namestnik urednika Demokracije in TV-voditelj.

Piše: Lea Kalc Furlanič