V Estoniji zaradi suma vohunjenja prijeli ruskega univerzitetnega profesorja

0
289
Univerza Tartu, Estonija (Foto: Pixabay)

Estonski varnostni organi so v začetku leta zaradi suma vohunjenja aretirali ruskega profesorja, ki je poučeval na univerzi v Tartuju, je sporočilo generalno tožilstvo v Talinu. Po poročanju estonske javne radiotelevizije ERR gre za Vjačeslava Morozova, profesorja mednarodne politične teorije. Tožilstvo je zanj odredilo dvomesečen pripor.

 

Profesorja so estonski varnostni organi prijeli 3. januarja, je v današnji izjavi zapisalo tožilstvo. Dodalo je, da naj bi akademik izvajal in podpiral dejavnosti tajnih služb, usmerjene proti Estoniji. Podrobnosti ni podalo.

Vodja estonske notranje varnostne službe Margo Palloson je povedal le, da več deset primerov iz preteklosti kaže na to, da se ruske varnostno-obveščevalne službe želijo infiltrirati na različna področja življenja v Estoniji, tudi v znanost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja inštituta za politične študije na univerzi v Tartuju Kristiina Tonisson pa je sporočila, da je univerza z osumljencem prekinila delovno razmerje, navaja ERR. Morozov je sicer na univerzi delal od leta 2010, pred tem pa je poučeval na ruski državni univerzi v Sankt Peterburgu.

C. R., STA