V koprskem znanstveno-raziskovalnem središču dan nemške literature

0
211
Koper, ZRS. Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper. (Foto: M. V., STA)

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper je prejelo donacijo 100 knjig iz zbirke pokojnega para proučevalcev nemške klasične poezije in literature iz Weimarja, Edith in Horsta Nahlerja. Torkovo predajo donacije v Humanističnem centru ZRS je Inštitut za filozofske in religijske študije ZRS obogatil z dogodkom Nemška literatura v Kopru.

Knjige sta po posredovanju Geralda Huhnerja iz zavoda Discimus Lab iz Vidma pri Ptuju sprejela predstojnik Inštituta za filozofske in religijske študije Lenart Škof ter vodja knjižnice ZRS Koper Peter Čerče. Prisotni sta bili tudi kulturna atašejka nemškega veleposlaništva Julia Neblich in direktorica Goethe-Instituta v Sloveniji Alix Landgrebe.

Predajo so pospremili s predavanjem in predstavitvama knjig, so sporočili iz ZRS Koper. Filozof in literarni komparativist z Inštituta za filozofske in religijske študije Alberto Parisi je predaval o dihu in vetru v nemški poeziji. Predstavili so deli raziskovalcev ZRS Koper, ki sta nedavno izšli v nemškem jeziku. Knjigo Mussolini und Hitler in den Kirchen des slowenischen Küstenlandes (Mussolini in Hitler v cerkvah slovenskega Primorja) je napisal Egon Pelikan, medtem ko je Lenart Škof napisal knjigo Antigones Schwestern: Über die Matrix der Liebe (Antigonine sestre: o matrici ljubezni).

Kot je povzel Škof, je temeljno sporočilo dogodka, da “v času, ko smo v evropski bližini in po svetu priča neizmernemu nasilju in vojnam in tako tudi evropsko demokratično tradicijo marsikje vnovič ogrožajo politične in populistične sile, ki se napajajo tudi v izročilu preteklih nasilnih in uničujočih totalitarizmov, prav knjige predstavljajo vez sodelovanja med kulturami in narodi, poezija pa je tista zvrst, ki s svojimi sporočili še posebej zavzeto kliče k miru, sobivanju in povezovanju”.

C. R., STA