V novem šolskem letu se obeta podražitev oskrbnin v dijaških domovih

0
337
Dijaški dom Maribor (Foto: STA)

V Skupnosti dijaških domov Slovenije dviga oskrbnin do konca šolskega leta ne načrtujejo. Se bo pa to po vsej verjetnosti zgodilo z novim šolskim letom, je povedal predsednik skupnosti dijaških domov Dragan Kojić. Upa da bo podražitev minimalna, vse pa bo znano prihodnji teden.

Višina podražitve je odvisna in pogojena s tem, kaj in kako bo vlada na posameznih ravneh blažila oziroma izoblikovala sistemske vzvode, da stroški ne bodo preobremenili študentskih in dijaških domov, je pojasnil Kojić.

Kot je povedal, so na ravni skupnosti organizirali dvodnevni strokovni posvet, na katerem so gostili tudi državnega sekretarja ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Darja Feldo. Eno izmed prednostnih vprašanj, ki so jih kot problemske točke naslovili, so tudi sistemski vzvodi za blažitev draginje.

“Sporočeno nam je bilo, da vlada aktivno dela tako na blaženju oziroma morebitni regulaciji cen energentov kot tudi na medresorski ravni kar zadeva cene živil oziroma hrane. Pričakujemo, da bomo že naslednji teden z ministrstva za izobraževanje dobili bolj natančne informacije,” je razkril Kojić.

Prihodnjo sredo se bo namreč na ministrstvu sestala pristojna komisija, katere član je tudi Kojić, ki bo predvidoma določila nove izhodiščne cene oskrbnine v dijaških domovih. Takrat bo dan D, ko se bo opredelilo, kakšna bo cena oskrbnine za vse dijake, ki bodo s 1. septembrom vstopali v mrežo dijaških domov, je dodal.

V naslednjem šolskem letu pričakujejo vsaj 1200 novincev. Tako bo v mreži dijaških domov Slovenije skupno več kot 5000 dijakov.

Vpis v dijaške domove brez omejitve vpisa bo potekal do 21. junija, za vpisane v srednje šole z omejitvijo vpisa v drugem krogu pa do 1. julija. Dan kasneje bo sledila objava stanja števila še prostih mest v domovih. Od 4. do 13. julija pa sledi še obveščanje kandidatov o sprejemu, vpisu in prenašanju dokumentov v dijaške domove, ki še imajo prosta mesta.

J.S., STA