V NSi pozivajo k spremembi zakonodaje za vrnitev strokovne avtonomije in pedagoške avtoritete učiteljem

0
227
Iva Dimic, NSi (Foto: Boštjana Podlogar / STA)

V NSi opozarjajo na neustrezen odziv pristojnega ministrstva na nedavni primer medvrstniškega nasilja v Celju, saj da je povsem preslišalo vedno glasnejša opozorila učiteljev in ravnateljev, da brez sprememb zakonodaje nasilja ne bodo zmogli obvladati. Pozivajo k spremembam, ki bi učiteljem vrnile strokovno avtonomijo in pedagoško avtoriteto.

 

Poslanka NSi Iva Dimic je na novinarski konferenci izpostavila, da aprilski primer medvrstniškega nasilja v Celju ni osamljen in da tudi raziskave potrjujejo, da je tovrstnega nasilja pri nas veliko. V NSi so po njenih besedah mesec dni po celjskem primeru razočarani nad medlim in nezadostnim odzivom ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde.

“Edina rešitev, ki jo je minister Felda predlagal, je več pogovorov v slovenskih šolah,” je dejala. Spomnila je, da je bil organiziran dan kulture nenasilja in strpnosti, a so v šolah ob tem opozorili, da programe za promocijo strpnosti in nenasilja že kontinuirano izvajajo vsa leta. “Drugih ukrepov ministrstvo žal ni napovedalo, kar kaže na to, da se resnosti problema ne zavedajo,” je ocenila.

“Pogovorov in akcijskih načrtov je bilo dovolj, potrebne so spremembe zakonodaje, ki bodo učiteljem, vzgojiteljem in ravnateljem omogočile učinkovito ukrepanje v primeru odklonskega vedenja otrok ter medvrstniškega nasilja,” je poudarila.

Na petkovi skupni seji parlamentarnih odborov, pristojnih za izobraževanje in za notranje zadeve, ki bo na predlog koalicije namenjena seznanitvi s sistemom preventivnega delovanja ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter policije glede problematike nasilja med mladoletnimi, bodo zato v NSi predlagali šest točk za spremembo zakonodaje.

Med predlaganimi sklepi je ta, da mora biti pravica učencev do varnega šolskega okolja ter nemotenega pouka najpomembnejši skupni cilj, pri čemer pa morajo strokovni delavci na šoli dobiti ustrezne pristojnosti za učinkovito ukrepanje. Predlagajo, da ministrstvo pripravi spremembe predpisov, s katerimi bi bilo mogoče začasno umakniti nasilne otroke iz razreda oziroma iz šole ter jih vključiti v začasno obravnavo usposobljene ekipe strokovnjakov ob pomoči in sodelovanju staršev. Omogočiti pa je treba tudi lažje napotitve otrok v vzgojno-varstvene zavode, pri čemer mora imeti odločilen vpliv presoja strokovnjakov, je poudarila Dimičeva.

V NSi predlagajo še, da se strokovnim delavcem šole omogoči strokovno avtonomijo in ustrezno avtoriteto ter da se omeji možnosti poseganja staršev v njihove strokovne odločitve. Po besedah Dimičeve je treba tudi jasno opredeliti odgovornost staršev, saj da jih veliko ne sodeluje s šolo v primerih odklonskih vedenj njihovih otrok. “Izogibajo se odgovornosti, so kdaj celo sami nasilni v komunikaciji in grozijo vzgojiteljem ter učiteljem,” je dejala poslanka.

Vladi oziroma pravosodnemu ministrstvu pa bi v NSi tudi naložili, da preuči nedavno pobudo za uvrstitev spletnega ustrahovanja med kazniva dejanja, kot so to že storili v nekaterih evropskih državah.

C.R., STA