V Peruju bo robot poučeval v zaporih

0
388
(Foto: časopis El Peruano)

Ustvarjalec robota Kipi (prvega robota, ki govori jezik kečua) predstavlja nov robot, ki bo prispeval k izobraževanju zapornikov.

 

 

V peruanskih Andih je podeželski srednješolski učitelj Walter Velásquez leta 2020 v najhujšem trenutku pandemije ustvaril Kipi. Kipi je robot, ki govori jezik kečua in dopolnjuje izobraževanje šolarjev v podeželskih skupnostih, ki ne morejo obiskovati pouka na daljavo, ker nimajo dostopa do interneta ali televizije.

Sedaj je Walter na željo nevladne organizacije DVV International ustvaril nov robot: Jovam, ki bo pomagal pri izobraževanju v zaporih, kjer je internet prepovedan. DVV International v Peruju deluje že deset let in promovira izobraževanje odraslih, predvsem zapornikov.

»DVV International nas je postavila pred izziv, da ustvarimo Jovama,« je razložil učitelj. »V Peruju ni industrije, ki bi proizvajala zaslone, kable in zvočnike, zato smo reciklirali mobilne dele in elektronske odpadke,« je dodal. Profesor Velásquez je poudaril, da bo Jovam prvi robot, ki bo vstopil v zapor, in ga opisal kot didaktično dopolnilo in motivacijsko orodje.

Jovam je bil na božični večer podarjen Državnemu zavodu za prestajanje kazni (INPE). Lahko se avtonomno pomika naprej in nazaj, maha z rokami, odgovarja na vprašanja in govori več jezikov.  »Gre za zanimiv razvoj, saj digitalno povezuje možgane z obrazom: ko govori, odpira in zapira oči in usta,« pravi profesor, ki je od leta 2012 za svoje inovativno delo prejel že več nagrad.

Robot bo imel svojo prvo izkušnjo v največjem zaporu v Peruju, Lurigancho, v katerem je 9.270 zapornikov, od katerih 1.110 študira (330 v osnovni izobrazbi, 780 v tehnično-produktivnem izobraževanju). V zaporu dela 48 učiteljev.

Po besedah direktorja DVV v Peruju bo usposabljanje učiteljev za uporabo robota v učilnicah zapora Lurigancho potekalo v prihodnjih tednih, marca pa se bo robot že uporabljal pri pouku. DVV bo po pilotni izkušnji v zaporu Lurigancho naročila laboratoriju profesorja Velásqueza še nove robote za izobraževanje mladih in odraslih v zaporih v Ekvadorju in Kolumbiji.

Profesor Velásquez že sanja o odprtju »tovarne robotov«. Trenutno je že patentiral Kipija in išče sredstva, da bi to storil s svojim mlajšim bratom Jovamom. »Pedagogija je skupno dobro in v Jovam smo vložili družbeno perspektivo, saj odvzem prostosti ne pomeni konec izobraževanja,« je zaključil.

Piše: Jože Jan

Vir: El País, Španija