V ponedeljek podelili priznanja za otroke faca leta 2021

0
586
(Foto: Tamino Petelinšek / STA)

V predsedniški palači je v ponedeljek potekala podelitev priznanj faca leta 2021. Priznanja so si prislužili vsi otroci in skupine, ki so skozi leto prejeli priznanja za faco meseca. Nagrajencem jih je izročil častni pokrovitelj izbora predsednik republike Borut Pahor, so sporočili iz spletnega časopisa za otroke Časoris.

Kot so navedli, so otroci neizčrpen vir navdiha, a njihovo navihanost, srčnost, razigranost in predanost pogosto spregledamo ali jemljemo za samoumevno. Časopis zato že od leta 2018 podeljuje priznanja otrokom, ki med letom navdihujejo in navdušujejo. Vse od takrat pa je njihov častni pokrovitelj predsednik Pahor.

“Iz množice informacij, s katerimi smo preplavljeni, se v Časorisu trudimo izluščiti tiste, ki so pomembne za naše skupno sobivanje. V teh zahtevnih koronskih časih so nam prav otroci vedno znova pokazali, kako se da svet spreminjati na bolje,” je povedala urednica Časorisa in članica komisije za izbor face meseca Sonja Merljak Zdovc. Poleg nje sta bili v komisiji še predsednika Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in psihologinja Mateja Štirn.

Na slovesnosti so podelili 12 priznanj za faco meseca. Anja Demšar si je priznanje prislužila s pripravo dogodka Dan ZaMe, namenjenega vrstnikom, ki so se med epidemijo znašli v stiski. Na njem so ozaveščali o pomenu duševnega zdravja in poskušali zmanjšati njegovo družbeno stigmo. Majk Zupančič je organiziral brezplačno individualno učno pomoč za osnovnošolce, s katerimi je v času šolanja na daljavo uspešno povezal tudi dijake, ki so bili pripravljeni pomagati mlajšim.

Katarina Kolar je v časih, ko so številni učenci in dijaki imeli dovolj sedenja pred ekrani in so se želeli čimprej vrniti v šolske klopi, pomagala organizirati proteste mariborskih dijakov. Sara Štruc pa je razvila domiseln način za premagovanje otroških koronskih stisk. Z opičnjakom Fickom sta pripravljala protikoronske nasvete in nasvete za pripravo na veliko noč.

Lara Lipovšek je s svojimi domislicami zmagala na natečaju za najbolj inovativno idejo. Kajetan in Tisa Dulmi pa sta glasbena lovca na lažne novice. Pomagata jih prepoznavati z zabavnim reperskim komadom, ki sta ga dopolnila z ustvarjalnim videom. Z njim sta tudi zmagala na Časorisovem natečaju za mlade ambasadorje kampanje medijske pismenosti Lovci na lažne novice.

Luka Medic je gojitelj čilijev, ki je za svoje raziskovalno nalogo o njih na srečanju mladih raziskovalcev prejel srebrno priznanje. Miha Okorn je z ekipo v kategoriji U-17 na evropskem odbojkarskem prvenstvu osvojil zlato in postal najboljši igralec turnirja. Nuša Bohak pa je vsestranska ustvarjalka, ki piše, pesni, fotografira in redno objavlja v šolskem časopisu, pa tudi v Časorisu.

Brina Maček si je s projektom Enajsta šola pod mostom – mesto brez reklam prizadevala za zmanjšanje oglasnega onesnaževanja v domačem Celju. Arja Ela Hvala in Bilal Shafee sta uspešno vodila mednarodno konferenco o jamstvu za otroke v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Na današnji prireditvi pa so razglasili tudi faco decembra 2020. Tedaj še drugošolka Neža Grohar je narisala risbico za emajlirane posode v dobrodelni kolekciji Zveze prijateljev mladine Slovenije. Izkupiček od prodaje njenih izdelkov je namenjen TOM telefonu.

Faca leta je priznanje, ki ga spletni časopis za otroke Časoris podeljuje v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

J.S., STA