DANES: Spletno predavanje dr. Jerneja Murna o RNK-vezavnih proteinih

0
428
(Foto: ASEF)
Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v okviru ASEF Speaker Series organizira novo predavanje. Tokrat bo predaval dr. Jernej Murn na temo: “RNK-vezavni proteini kot živi fosili v človeških celicah”. Molekula RNK namreč igra ključno vlogo ne samo kot prenosnik genske informacije, pač pa tudi kot regulator genskega izražanja. Rezultat razvoja bioloških znanosti, povezanega z raziskavami RNK, je tudi mRNK cepivo proti COVID-19.

Na predavanje se prijavite do DANES, 10. februarja do 18. ure. Vsi prijavljeni bodo pred dogodkom prejeli povezavo Zoom na svoj elektronski naslov.

Dr. Jernej Murn je od leta 2017 docent na oddelku za biokemijo na Univerzi Kalifornije, Riverside, in član vodstva tamkajšnjega središča za RNA. V okviru trenutnih raziskav skuša ugotoviti, kako lahko procesiranje kodirnega in nekodirnega RNA-ja celicam omogoča odločanje, odzivanje na okolje in komunikacijo z drugimi celicami ter kako lahko neustrezna regulacija tovrstnih procesov vodi v celično disfunkcijo in bolezen.

O temi predavanja

Molekula RNK igra ključno vlogo ne samo kot prenosnik genske informacije, pač pa tudi kot regulator genskega izražanja pri praktično vseh oblikah življenja. V obstoječih organizmih je dejanska funkcija RNK močno odvisna od proteinov, ki se vežejo na RNK in preko vezave usmerjajo nastanek, strukturo, metabolizem, in efektorsko vlogo RNK. Zato ne preseneča, da je razvoj bioloških znanosti, katerega uspeh ponazarjajo številni nedavni prebojni dosežki, npr. mRNK cepivo proti COVID-19, tehnologija CRISPR/Cas9 za ciljano urejanje genomov, ali RNK terapevtiki za zdravljenje do še pred kratkim neozdravljivih bolezni, v veliki meri odvisen od boljšega temeljnega poznavanja interakcij med RNK in RNK-vezavnimi proteini.

Več o predavanju preberite na POVEZAVI, kjer se na lahko nanj tudi prijavite.