Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

0
400
(Foto: Freepik)

Danes, 11. februarja, se praznuje Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2015 sklenila ustanoviti letni mednarodni dan, s katerem bi priznala ključno vlogo, ki jo imajo ženske in dekleta v znanosti in tehnologiji.

 

 

Združeni narodi so ustanovili mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, ki ga vsako leto praznujemo 11. februarja, da bi dosegli poln in enak dostop in sodelovanje v znanosti za ženske in dekleta ter za doseganje enakosti spolov. Ta dan je opomnik, da imajo ženske in dekleta ključno vlogo v znanstvenih in tehnoloških skupnostih in da je treba okrepiti njihovo sodelovanje.

Enakost med moškimi in ženskami je globalna prednostna naloga Unesca. Podpora dekletom, njihova izobrazba in njihova polna sposobnost pa so motor razvoja in miru. Kljub temu se ženske še vedno srečujejo z ovirami na področju znanosti: manj kot 30% znanstvenih raziskovalk na svetu je žensk.

Audrey Azoulay, glavna direktorica Unesca je za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti leta 2021 izjavila »Zagotoviti moramo, da bodo ženske in dekleta imela dostop ne samo na najvišjo raven znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike, ampak tudi do vodenja in inovacije. Politike dela in institucionalne kulture morajo podpirati žene, zagotoviti njihovo varnost, upoštevati njihove potrebe kot mater in jih spodbujati k napredovanju.«

Soočanje z nekaterimi največjimi izzivi Agende za trajnostni razvoj – od izboljšanja zdravja do podnebnih sprememb – bo odvisno od izkoriščanja vseh talentov. To pomeni, da se na ta področja vključi več žensk. Raznolikost prinaša novo perspektivo, talent in ustvarjalnost.

 

Piše: Jože Jan

Vir: Unesco