(GALERIJA) Božič v vsem sijaju: V Postojnsko jamo se vračajo Žive jaslice

0
562
Žive jaslice v Postojnski jami so edinstvena prireditev v Postojnski jami (Foto: Polona Avanzo)

V Postojnski jami žive jaslice pripravljajo že 31 let, letošnja izvedba pa je v teh težkih časih še posebej pričakovana, saj jaslic lani zaradi pandemije ni bilo. V podjetju Postojnska jama zagotavljajo, da letošnje, ki bodo staro in mlado, predvsem pa otroke, navduševale med 25. in 30. decembrom, ne bodo nič manj sijajne. 

 

Letošnje žive jaslice v Postojnski jami ustvarja okoli 100 sodelujočih, izjemne vokalistke: Urška Kastelic, ki poje Ave Mario, in je na zadnjih živih jaslicah pred pandemijo pela v sneženi krogli, Severa Gjurin, ki letos ob glavnem prizoru jaslic poje Sveto noč, ter Maja Keuc – Amaya, ki poje ob zaključku v veličastnem nebeškem prizoru med angeli. Nastopajo še številni stalni lokalni igralci, med katerimi nekateri celo rastejo z jaslicami – in napredujejo na primer od otroške pastirice do Marije, in podporna ekipa z vodjo prireditve in režiserjem.

Ogled Živih jaslic traja 90 minut: najprej se boste v jamo odpeljali z vlakcem, nato pa bo sledil ogled klasičnega dela Postojnske jame in glasbeno-gledališke predstave s 16 svetopisemskimi prizori. Velja pa vedeti, da se je treba na ogled Postojnske jame in Živih jaslic v njej, za katere si želijo, da bi postale del nesnovne kulturne dediščine Unesca, zaradi varovanja zdravja predhodno prijaviti po mailu.

“Za varnost pred okužbo s Covid19 je poskrbljeno v največji možni meri,” so zagotovili v podjetju Postojnska jama. V Park Postojnska jama je namreč mogoče vstopiti le pri enem vhodu, kjer striktno preverjajo pogoj PCT skupaj z osebnim dokumentom, prav tako pa je v zaprtih prostorih obvezna pravilna nošnja mask, varnostna razdalja in razkuževanje rok. Tudi opozorilne table po Parku opozarjajo na upoštevanje vseh varnostnih ukrepov, goste pa ob rezervaciji kart na pravila za varovanje zdravja opozarjajo tudi po mailu in z letaki.

»V družbi Postojnska jama imamo več kot 85 odstotkov zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoj PC,« je na tiskovni konferenci povedal direktor Batagelj. »Izrednega pomena se nam zdi, da poskrbimo za varnost vseh. Prav zato smo se odločili za predprodajo, vzpodbujanje gostov k spletnemu nakupu in omejeno število vstopnic, saj tako z njimi ves čas komuniciramo o vseh veljavnih predpisih. Tudi to so ukrepi, ki dokazano vzpostavljajo in zagotavljajo varno okolje,” je še povedal Marjan Batagelj in poudaril, da so zato letos število obiskovalcev prepolovili – na približno 12.000 do 15.000.

Piše: L.K.