Prihodnost slovenskega visokošolskega prostora ni ogrožena

0
567
(Foto: Arhiv Demokracije / KSGRM)

V tem letu je slovenska vlada sprejela in predlagala precej novosti tudi na področju visokega šolstva, kar je vznemirilo Rektorsko konferenco RS.

 

Med drugim jih pri Rektorski konferenci skrbi, kot so zapisali v sporočilu za javnost, razpis za podelitev koncesij zasebnim samostojnim visokošolskim zavodom za izvajanje visokošolskih študijskih programov prve in druge stopnje, predlogi za spremembo zakona o visokem šolstvu in financiranja, namera o ustanovitvi javne univerze v Novem mestu ter že sprejeto financiranje iz javnih sredstev visoke šole Grm v Novem mestu.

V Novem mestu bo, kot je sklenila vlada, ustanovljena nova javna univerza. Pri nasprotovanju temu s strani Rektorske konference gre pravzaprav običajno nasprotovanje leve opcije predvsem zaradi nasprotovanja samega. Prihodnost slovenskega visokošolskega prostora ni ogrožena, še več, ustanovitev nove javne univerze v Novem mestu bo pomenila razvoj za to regijo. “Vseskozi smo z leve politične strani poslušali kako pomembni so javni zavodi, in kako morajo biti javni zavodi v prednosti in zasebno naj bi bilo nebodigatreba, zdaj pa ko se daje prednost javnemu, je pa temu spet nasprotujejo! Ni povsem jasno, kaj sploh hočejo,” je ob tem dejala poslanka SDS v DZ Mojca Škrinjar. “V Novem mestu se bo ustanovila nova JAVNA  univerza. To je sklep Vlade RS. To bo pospešilo razvoj regije, prispevalo k trajnostnosti,  s tem se bo lahko v regijo pritegnilo vrhunske kadre. Nasprotovanje temu je povsem nerazumno in nepojmljivo,” je še dejala poslanka SDS, Mojca Škrinjar.