Zasebni osnovni šoli v Mariboru sta od letošnjega šolskega leta naprej upravičeni do 100% financiranja s strani države

0
496
Osnovna šola Montessori Maribor (Foto: FB)

V Mestni občini Maribor deluje kar 20 javnih osnovnih šol, med njimi tudi Osnovna šola Gustava Šiliha, ki je namenjena učencem s posebnimi potrebami. O šolstvu in kaj bi bilo treba še postorit na tem področju, bodo med drugim spregovorili tudi na srečanju članov in simpatizerjev SDS Mariborske regije.

 

V Mariborski občini pa delujeta tudi dva zasebna vzgojno izobraževalna zavoda; to sta Waldorfska šola Maribor in Osnovna šola Montessori Maribor, ki imata po od 11. avgusta 2021 dalje veljavni noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja od države zagotovljenih 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa, kamor šteje dopolnilni pouk, podaljšano bivanje in jutranje varstvo.

Novelo, ki so jo v parlamentarni postopek vložile koalicijske SDS, NSi in SMC, je DZ s 47 glasovi za in 43 proti sprejel 15. julija letos. Predlog zakona so poleg koalicijskih poslancev podprli poslanci SNS, trije člani poslanske skupine nepovezanih poslancev, poslanec DeSUS Robert Polnar in poslanca narodnih manjšin.

Spomnimo, da je Ustavno sodišče leta 2014 prvič odločilo, da sedanji sistem, ko zasebne osnovne šole z javno veljavnim in akreditiranim programom niso enako financirane kot javne šole, neustaven. V letih, ki so sledila, ostalo brez zadostne podpore več predlogov za uresničitev odločitve ustavnega sodišča. Tudi v času sedanje vlade so predlogom vladne koalicije opozicijske leve stranke močno nasprotovale, a k sreči niso uspele blokirati, novele, ki je bila, kot že omenjeno sprejeta 15. julija letos.

V Sloveniji je sicer šest zasebnih osnovnih šol, dve od teh sta tudi že omenjeni  Waldorfska šola Maribor in Osnovna šola Montessori Maribor  v Mariboru.  Zagotovo pa je na področju šolstva še veliko stvari, ki bi jih bilo potrebno urediti bolje ali preurediti.

V Mariboru prav danes poteka srečanje članov in simpatizerjev SDS Mariborske regije, na katerem so prisotni  tudi poslanci DZ iz regije, državni svetniki, ministri, župani in podžupani ter člani Izvršilnega odbora SDS.

Dogajanje na srečanju lahko V ŽIVO spremljate na naslednji POVEZAVI.