V ZDA bodo kmalu odobrili Pfizerjevo cepivo proti covidu-19 za otroke, starejše od pet let

0
431
(Foto: EPA-EFE/Luong Thai Linh)

Neodvisni panel strokovnjakov je v torek ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) priporočil uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 za otroke, stare od pet do 11 let.

Strokovnjaki so sporočili, da so koristi cepljenja otrok veliko večje kot morebitna tveganja. Za odobritev cepljenja otrok je glasovalo 17 članov panela, eden pa se je vzdržal.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je potrdili, da se lahko otroci prav tako okužijo z novim koronavirusom kot odrasli. Otroci so sicer izpostavljeni manjšemu tveganju hudega poteka covida-19, vendar pa so znanstveniki menili, da je potrebno staršem dati možnost za zaščito otrok, še posebej tistih, ki so izpostavljeni večjemu tveganju okužbe, ker na primer v šolah ni potrebno nositi zaščitnih mask.

Strokovnjaki so menili, da je testiranje otrok manj množično in se zato številni primeri okužb niti ne zaznajo. Ugotovili so tudi, da je stopnja hospitalizacije trikrat večja pri temnopoltih otrocih, kar je podobno kot pri odraslih.

Odločanje o cepljenju otrok sledi že ustaljenemu scenariju. Najprej svoje mnenje dajo strokovnjaki pri FDA, nato se agencija odloči v skladu s tem. Sledi odločanje panela strokovnjakov pri CDC, nato se odloči še vodstvo CDC. Za zdaj gre le za cepivo Pfizerja, v prihodnje pa bo na podoben način najverjetneje potrjeno še cepivo Moderne.

V ZDA so doslej zaradi covida-19 hospitalizirali 8300 otrok, starih od pet do 11 let, tretjina jih je končala na intenzivni negi, skoraj 100 pa jih je umrlo. Pfizerjeva študija med šolskimi otroki je ugotovila, da je cepivo 91-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnih okužb, čeprav so jim dali le tretjino odmerka, ki gre odraslim osebam.

Piše: J.S., STA