Velike Lašče: Preureditev kotlovnice za vrtec in šoli

0
403
Velike Lašče ( Foto: Wikipedija)

V želji po bolj okolju prijaznem ogrevanju so se v Velikih Laščah odločili, da bodo zdajšnjo kotlovnico na kurilno olje, s katero ogrevajo vrtec, osnovno in glasbeno šolo, zamenjali s kotlovnico na sekance. S tem bodo zmanjšali izpuste, hkrati pa znižali ceno ogrevanja na okoli tretjino zdajšnje.

 

Po besedah župana Tadeja Malovrha je kotlovnica na kurilno olje, ki jo uporabljajo zdaj, zastarela, hkrati pa okolju neprijazna, zato jo bodo zamenjali s kotlovnico na sekance moči 0,5 megavata.

Sekance nameravajo odkupovati od domačih proizvajalcev. “S tem dobimo zanimivo trajnostno zgodbo. Energent, ki raste v naši občini, tudi porabimo doma,” pravi Malovrh. Sekance bodo dobaviteljem plačali glede na proizvedeno energijo in ne na kubični meter.

Za naložbo, ki bo stala med 350.000 in 400.000 evrov, so po besedah župana že pridobili gradbeno dovoljenje, trenutno pa so v iskanju izvajalca. “Idealno bi bilo, da bi bila kotlovnica končana do naslednje kurilne sezone, kako realna je ta želja, pa bomo še videli,” pravi župan. Staro kotlovnico bodo obdržali še nekaj časa za primer, če bi se z novo pokazale kakšne težave.

Podobno okolju prijazno, predvsem pa cenejše ogrevanje javnih stavb so si omislili tudi v občini Loški Potok, kjer so sistem ogrevanja na kurilno olje leta 2017 zamenjali s sistemom daljinskega ogrevanja na sekance. Z novo kotlovnico ogrevajo vse javne stavbe v občini, obe trgovini, pošto in lekarno. Sam sistem za svoje delovanje porablja energijo iz sončne elektrarne, tako da vso energijo, potrebno za ogrevanje centra občine, zagotavljajo iz obnovljivih virov. Na ta način glede na prej letno prihranijo 30.000 evrov.

J.S., STA