Virtualno razstavo o slovenskih arhitektih zaključuje razstavno-knjižni projekt v Narodnem muzeju

0
746
Razstava Oblike za novo demokracijo Fabiani Plečnik in Vurnik v Narodnem muzeju Slovenije (Foto: Stane Jeršič)

Dopolnjujočo virtualno razstavo “Pionirji slovenske sodobne arhitekture – Fabiani, Plečnik in Vurnik – Oblike za novo demokracijo” zaokrožujemo z razstavo v Narodnem muzeju Slovenije in obsežno avtorsko monografijo Bojane Čampa in Staneta Jeršiča o treh velikih slovenskih arhitektih.

 

Virtualno razstavo smo 10. maja 2021 uvedli z delom Maksa Fabianija, edinstvenim Ferrarijevim vrtom v Štanjelu, in jo 15. decembra 2019 zaključili s Tromostovjem v Ljubljani, delom Jožeta Plečnika. Na spletni strani in družbenih kanalih Ministrstva za kulturo smo vsak dan objavili novo fotografijo del iz bogate arhitekturne dediščine treh sodobnih slovenskih arhitektov. Z arhitekti, ki smo jih spoznavali prek več kot 190 fotografij in sedem video posnetkov, smo se skozi letne čase sprehajali po Ljubljani, Kranju, Celju, Črni vasi, Brezjah in Topolu pri Medvodah.

Kot sta povedala avtorica in avtor razstave, fotograf Stane Jeršič in umetnostna zgodovinarka Bojana Čampa, je bil projekt Pionirji slovenske sodobne arhitekture že v izhodišču zastavljen zelo celostno. Pri snovanju projekta sta izhajala iz ideje, da “to pomembno obdobje slovenske arhitekture še ni bilo celovito obravnavano v obliki, kjer bi se dela Fabianija, Plečnika in Vurnika predstavila skupaj. Knjiga je zato tudi izziv za poglobljeno strokovno raziskovanje tega najpomembnejšega obdobja slovenske sodobne arhitekture.” Projekt se je, kot sta povedala, postopoma razvijal skozi virtualno razstavo na straneh ministrstva in po družbenih kanalih oziroma skozi proces dela, vse do končne vsebinske in vizualne podobe. Ob tem sta dodala, da sta se pozneje “posvetovala tudi z mnogimi strokovnjaki, ki so izkazali navdušenje nad zasnovo in izvedbo projekta. Mojster Marko Mušič, akademik in arhitekt, je k monografiji “Fabiani Plečnik Vurnik – Oblike za novo demokracijo” zapisal tudi spremno besedilo z naslovom “Arhitekturni kelih demokracije”, kar naju navdihuje še s prav posebnim ponosom.”

Fotografska razstava je na strani ministrstva postavljena kot stalna virtualna razstava.

Razstavno-knjižni projekt bo od 16. decembra 2021 do 8. maja 2022 na ogled v avli Narodnega muzeja Slovenije. Poleg izbora fotografij – vsak arhitekt je predstavljen z 12 fotografijami – bo na ogled tudi avtorska monografija.

Več informacij o razstavno-knjižnem projektu je objavljeno na strani Narodnega muzeja Slovenije.

Predstavitev treh slovenskih arhitektov smo na Ministrstvu za kulturo pripravili v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Vir: gov.si