Vizije 2024: Mlade skrbita predvsem prihodnost in grožnja globalne vojne

0
166
(Foto: Ela Zaletel)

Mladinska kultura je svoje mesto znova našla na Vizijah – Festivalu mladinske kulture, največjem in najpomembnejšem festivalu mladinske ustvarjalnosti pri nas. Od 17. do 19. maja so Novo Gorico preplavili mladi ustvarjalci, ki so razveseljevali z idejami, izdelki in energijo. Obiskovalci so si lahko v središču mesta ogledali gledališke in lutkovne predstave ter fotografske razstave in filme.

 

Selektorji so v gledališki del letošnjih Vizij uvrstili 7 gledaliških in 3 lutkovne predstave, v dveh projekcijah FilmFreša se je zavrtelo 15 kratkih igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov, v okviru Fotovizij pa je letos pod naslovom Preko meje razstavljalo 11 mladih fotografov. »Na festivalu smo znova videli eksplozijo mladinske ustvarjalnosti, moram pa reči, da nad tem nismo bili presenečeni, saj so Vizije vsako leto izraz tega, kar mladi čutijo, in vedno imajo ogromno za povedati, brez samocenzure.

Mladinsko gledališče je bilo vedno iskreno in drzno, preizkuša meje v formi in vsebini, spremljam ga že 20 let, vendar me je letos izraz mladih nekoliko pretresel. Če so v minulih letih vedno govorili o problemih, na njih nakazovali in opozarjali, pogosto celo kričali, so letos kar nekoliko obnemeli. Ne v smislu, da niso imeli ničesar za povedati, ampak so z molkom izražali predvsem strah. Prvič sem imel občutek, da je to nekakšen pristen strah pred prihodnostjo, strah pred grozečimi vojnami. Mladi čutijo stisko. Letošnja poudarka sta bila torej nasilje in predvsem grožnja globalne vojne, ki visi nad svetom. Pretresen sem, kako močno se to odraža skozi mladinske predstave, filme in fotografije,« je po zaključku Vizij povedal direktor festivala Matjaž Šmalc.

C. P./ JSKD