Vsaj 6 mrtvih zaradi dveh napadov na šole v Afganistanu

0
479
(Foto: Epa-EFE / Stringer)

V bombnih napadih na dve šoli v Kabulu je bilo ubitih najmanj 6 ljudi, 17 pa ranjenih. Študenti, ki obiskujejo te šoli, so iz šiitske manjšine Hazarov. Tiskovni predstavnik talibanskega ministrstva za notranje zadeve je izjavil, da bi se lahko število mrtvih povečalo.

 

Odgovornosti za napada ni takoj prevzel nihče. Območje je bilo v preteklosti tarča napadov smrtonosne Islamske države, ki šiitske muslimane smatra za heretike. Organizacija Save the Children je napada ostro obsodila.

Za tiskovno agencijo EFE je priča napada na šolo Abdul Rahim Shaheed izjavila, da sta bili dve eksploziji povzročeni z daljincem. Ena od eksplozij je bila v notranjosti šole, druga pa zunaj.

Podrobnosti o eksploziji v drugi šoli niso znane.

Italijanska nevladna organizacija Emergency, ki oskrbuje eno glavnih bolnišnic v Kabulu, je na Twitterju poročala, da so sprejeli najmanj sedem ranjenih mladih ljudi. Več novinarjev je na družbenih medijih obsodilo, da so jim talibani prepovedali dostop do kraja napadov.

Islamska država je že večkrat napadla šiitsko manjšino Hazarov. Maja leta 2021 je v napadu na dekliško šolo umrlo več kot sto deklet, skoraj 300 pa jih je bilo ranjenih.  Oktobra leta 2020 je v terorističnem napadu na šiitski izobraževalni center bilo 24 smrtnih žrtev in 57 ranjenih.

Jože Jan

Vir: Euronews, Španija