WHO in Unicef: Število primerov ošpic je v svetu zelo naraslo! – Razlog je opuščanje cepljenje otrok!

0
494
(Foto: STA)

Število primerov ošpic po vsem svetu strmo narašča, izhaja iz v sredo objavljenega poročila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in sklada ZN za otroke (Unicef). V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo za kar 79 odstotkov višje kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za to je dejstvo, da je vse manj otrok cepljenih proti tej bolezni.

Stopnja precepljenosti se je po ugotovitvah WHO znižala predvsem iz dveh razlogov – delno ker so se kampanje cepljenja v času pandemije covida-19 ustavile oziroma so jih zavrli proticovidni ukrepi, deloma pa zato ker so bile države prisiljene denar preusmeriti na druga pereča področja.

Svoje so poleg tega prispeval še konflikti in vojne v Ukrajini, Etiopiji, Somaliji in Afganistanu, ki so na milijone ljudi prisilile v beg, zaradi česar otrok niso cepili, obenem pa so mnogi prisiljeni zasilno bivati v prenatrpanih centrih, kjer se bolezni hitro širijo.

Sedaj ko je večina držav odpravila ukrepe socialnega distanciranja, uvedene v času pandemije, se je nevarnost obsežnejših izbruhov različnih visoko nalezljivih bolezni še povečala, opozarjata WHO in Unicef ter svarita pred “popolno nevihto”, ki bi lahko ogrozila življenja na milijone otrok. Kot posebej nevaren izpostavljata izbruh rumene mrzlice, ki se nakazuje na zahodu Afrike.

Ošpice se širijo kapljično, predvsem med govorjenjem, kihanjem in kašljanjem. Bolezen se začne s simptomi, podobnimi gripi, nadaljuje pa s kožnim izpuščajem. Vodi lahko tudi v pljučnico, vnetje srednjega ušesa ali celo možgansko vnetje. Posledice so potencialno zelo nevarne, celo smrt, in lahko občutno oslabijo imunski sistem.

Leta 2020 23 milijonov otrok po svetu ni prejelo priporočenih rutinskih cepljenj, kar je največ po letu 2009, še ugotavlja poročilo.

Januarja in februarja letos so po svetu potrdili 17.338 primerov ošpic, kar je skoraj dvakratnik števila v enakem obdobju lani. Med aprilom lani in letos so zabeležili 21 večjih izbruhov te bolezni, večinoma v Afriki in v vzhodnem Sredozemlju. Dejanske številke so še veliko višje.

STA, J.S.