Za plezalni center na Prevaljah bo občina po podatkih MIZŠ dobila 2,4 milijona evrov

0
436
(Foto: Freepik)

Občina Prevalje je po pravnomočnosti sklepa o izbiri podjetja Vertikala-X za gradnjo plezalnega centra s tem podjetjem prejšnji teden že podpisala pogodbo, izvedena je bila tudi že uvedba v dela. Cilj je plezalni center skupaj s parkom Jezero zgraditi do avgusta 2023. Celotna naložba je ocenjena na 6,9 milijona evrov (z DDV).

Na drugi razpis za izbiro izvajalca gradnje plezalnega centra na Prevaljah sta ponudbo oddali koroško podjetje Vertikala-x iz Dobje vasi in ljubljansko podjetje Lesnina MG Oprema. Oba ponudnika je občina povabila na pogajanja in na koncu na podlagi ponujene cene kot najugodnejšo izbrala ponudbo koroškega podjetja Vertikala-x, ki bo plezalni center z okolico zgradilo za 4,18 milijona evrov (brez DDV).

Plezalni center je umeščen v bližino osnovne šole na Prevaljah, s katero bo povezan s hodnikom. Plezalni center, ki ima delovno ime Koroški plezalni center, bo namenjen plezalcem vseh generacij, tako rekreativnim kot tekmovalcem. Glede na navedbe snovalcev idejne zasnove iz podjetja 360line bo to eden od najsodobnejših plezalnih centrov na svetu, ki bo omogočal različne vrste plezanja na skupno dobrih 1900 kvadratnih metrih plezalnih površin.

Predvidenih je več plezalnih sten, in sicer dve notranji plezalni steni do višine 11 in 15 metrov. Pri obeh so predvidene avtomatske samovarovalne naprave. Načrtovana je tudi stena za balvane s širokim naborom najrazličnejših naklonin. Dodatno je predvidena učna balvanska stena, prav tako trenažna balvanska stena za rekreativce, v ločenem prostoru pa tudi učna stena za učenje vrvne in plezalne tehnike.

Kot je razvidno iz idejne zasnove za plezalni center, bo njegov del tudi t.i. kampus za sistematični trening, posebna balvanska stena moon board, ki ima stalno postavitev oprimkov, s pomočjo led diod in aplikacije pa se lahko plezalci primerjajo v plezanju z drugimi plezalci po svetu.

V plezalnem centru bo tudi trening soba za tekmovalce, plezalna stena za hitrostno plezanje, v ločenem prostoru pa tudi otroška plezalna stena in igralnica. Zunanja tekmovalna stena bo na 318 kvadratnih metrih omogočala izvedbo treningov in tekmovanj na najvišji ravni, poleg tega pa je predvidena tudi zunanja rekreativna plezalna stena s ferato, kjer se bodo lahko urili tudi planinci, alpinisti in drugi.

Kot je dejal župan Občine Prevalje Matic Tasič, bo to center, ki bo prispeval k izboljšanju gibalnih sposobnosti otrok in mladine ter tudi starejših, gradijo pa ga ne samo za Prevalje, ampak tudi za obiskovalce od drugod.

Medtem ko je izvajalec za gradnjo plezalnega centra torej že izbran, pa v okviru istega projekta, ki je skupno vreden 6,9 milijonov evrov, še popisujejo dela za izgradnjo parka Jezero. Kot je dejal Tasič, je priprava projekta za ureditev parka Jezero v zaključni fazi.

“Računamo, da bomo nekje v jesenskih mesecih začeli tudi s parkom Jezero, ker mora biti cel projekt zaključen avgusta prihodnje leto,” je dejal župan. V središču novonastalega parka Jezero, ki bo v neposredni bližini plezalnega centra urejen na prostoru med vrtcem in domom starejših, bodo uredili jezero s paviljonom in tlakovanim prireditvenim prostorom, v park pa umestili med drugim še igrišča, promenado in Hišo Jezero, namenjeno muzejski dejavnosti v spomin na ustanovitev bralne značke na Prevaljah.

Občina ima pokrito glavnino finančnih virov za 6,9 milijona evrov vredno naložbe. Izgradnja plezalnega centra je umeščena v Načrt razvojnih programov 2022-2025 in občina zanj po podatkih šolskega ministrstva prejme nekaj manj kot 2,4 milijona evrov. Od Eko sklada naj bi prejela dobrega pol milijona evrov, računa pa tudi na dobrih 900.000 evrov iz razpisa gospodarskega ministrstva, je povedal Tasič. Več kot tri milijone evrov predstavljajo donacije in lastna sredstva občine, od tega glavnino predstavlja donacija darovalca, ki prihaja s Prevalj, a javno ne želi biti imenovan.

Informacije o projektu izgradnje plezalnega centra in parka Jezero bo občinska uprava občinskim svetnikom predstavila na seji v četrtek.

J.S., STA