Vzrok za prebavne težave učencev iz OŠ v Marezigah so bili norovirusi

0
412
(Foto: Pixnio)

Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pokazala, da so vzrok za prebavne težave učencev Osnovne šole Ivana Babiča – Jagra v Marezigah nad Koprom norovirusi. Težave je prejšnji teden imelo 51 otrok, od katerih jih je včeraj v šoli manjkalo še 13. Vzrok težav otrok OŠ Primoža Trubarja Laško na taboru v Ankaranu pa še ni znan.

 

 

Po navedbah NIJZ so po do zdaj zbranih podatkih prvi učenci na OŠ v Marezigah zboleli v torek. Do včeraj jih je skupaj zbolelo 51, največ med njimi učencev 6. razreda. V treh vzorcih blata so potrdili noroviruse, na podlagi česar zaključujejo, da je povzročitelj težav norovirus.

Po besedah ravnateljice Eneje Rožanec je bilo včeraj zaradi težav od pouka odsotnih še 13 otrok. Kakšno je njihovo stanje, ne ve, večinoma pa gre za prebavne motnje. “Vzrok so norovirusi oz. laično povedano trebušna gripa,” je povedala.

Kaj je bil vzrok prebavnih težav, s katerimi so se srečali učenci OŠ Primoža Trubarja Laško, ki so se v začetku prejšnjega tedna udeležili tabora v Ankaranu, na NIJZ še ne vedo, ker je laboratorijska analiza vzorcev hrane in brisov na snažnost še v teku. V vzorcu blata enega od otrok je bila sicer izolirana enteropatogena E. coli, a na NIJZ ne morejo potrditi, da je to povzročitelj izbruha.

Po besedah ravnatelja Marka Sajka je bila včeraj nazaj v šoli večina otrok, ki so imeli težave. Teh je bilo 26 od skupno 93. Trije od otrok so bili v torek odpeljani v bolnišnico in so danes že v redu. Tudi vsi preostali nimajo več težav. Le mama enega od otrok je potožila, da ima sin še težave. Svetovali so ji, naj se obrne na zdravnika, je Sajko povedal. Tudi ravnatelj še ni seznanjen z vzrokom za težave otrok.

J.S., STA