Martina Peštaj: Moja čustva, tvoja čustva

0
761
(Foto: printscreen)

Didaktična slikanica z naslovom Moja čustva, tvoja čustva, je nova knjiga Martine Peštaj, namenjena otrokom in staršem. Vsebuje zgodbe o čustvih za pogovor z otroki, ki so najprej izhajale v posebni rubriki revije Cicido. 

 

Vsebuje dvajset zgodb na temo različnih čustev, ponazorjenih s privlačnimi ilustracijami in je razdeljena na dva dela. V prvem delu so predstavljena “osnovna” – temeljna čustva, tista, ki jih prepoznamo iz izrazov na obrazih. Seveda pa je čustev še veliko več in pogosto doživljamo mešanico le teh. Lepo je, da zgodbe, kis o zbrane v lični knjigi in popestrene z  ilustracijami Ane Košir, spodbujajo razmišljanje otrok o lastnih čustvih in čustvih drugih ljudi. Ob prebiranju zgodb otrokom pa ponujajo možnosti za pogovor o različnih situacijah, ki jih otroci in starši doživljajo v vsakdanjem življenju. Vsaka zgodba ima tudi spremno besedilo, sestavljeno iz vprašanj za pogovor in razlag čustev, ki odraslemu pomaga pri usmerjanju pogovora z otrokom. Nekatere zgodbe so tudi odlična iztočnica, kako ravnati, če se z otroki znajdemo v podobni situaciji. Morda rahlo zmoti le zgodba o čustvu jeze, v kateri se deklica razjezi, ker ji mama iz rok vzame tablico. Morda bi lahko za razlago čustva jeze uporabili drugačno situacijo, ali pa primer s tablico bolje razložili, saj je že dobro znano, da mobilne naprave pri otrocih hitro povzročijo odvisnost in kadar otroku, ki mobilno napravo gleda preveč, vzamemo, le ta občuti še veliko več kot le jezo….

Slikanica v pomoč

“Otrok se v razvoju sreča z najrazličnejšimi čustvi in se jih uči prepoznavati tako pri sebi kot pri drugih, jih uravnavati in izražati. Takšno znanje je nujna življenjska oprema, da lahko v polnosti doživlja sebe in druge. Temu danes pravimo čustveno opismenjevanje. Starši in vzgojitelji se včasih znajdejo pred zagato, ker je silovitost otrokovih čustvenih izrazov taka, da ne vedo povsem dobro, kako se odzvati. Včasih imajo podobno težavo tudi otroci. Včasih pa enostavno ne vemo, kaj se nam dogaja in s katerim čustvom imamo opravka. V vseh omenjenih primerih in seveda tudi drugih situacijah nam je slikanica Moja čustva, tvoja čustva lahko v veliko pomoč, ” je v predgovoru h knjigi Moja čustva, tvoja čustva zapisala psihologinja dr. Mateja Hudoklin.

Piše: L.K.