V novogoriških in logaških šolah se že učijo prvi otroci iz Ukrajine

0
599
(Foto: Freepik)

V torek so k pouku na treh novogoriških osnovnih šolah prišli prvi ukrajinski begunci. Sprejeli so skupno okrog 20 šolarjev, v prihodnje jih bodo nekaj sprejeli tudi na srednjih šolah. V Logatcu pa so v tem tednu povabili šoloobvezne otroke iz nastanitvenega centra na ogled treh tamkajšnjih šol; vsaka bo predvidoma sprejela po 24 ukrajinskih otrok.

Največ šoloobveznih otrok na Goriškem je sprejela Osnovna šola (OŠ) Solkan, skupno deset, Osnovna šola Frana Erjavca šest in Osnovna šola Milojke Štrukelj štiri.

Sicer pa so na novogoriških šolah že navajeni na priseljene otroke iz drugih držav, je povedal ravnatelj novogoriške šole Milojke Štrukelj Janez Kobe. Vsako šolsko leto vključijo od 20 do 50 šolarjev, predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije.

“Vključevanje priseljenskih otrok poteka postopoma, da se privadijo na okolje in da se seznanijo z razredom. Kasneje bodo pač vključeni v vsakdanje delo,” je pojasnil Kobe. Poleg privajanja na novo okolje se morajo učiti tudi slovenskega jezika, kar za nekatere ni lahko. Pri komunikaciji si običajno pomagajo z angleščino in pripomočki, kot je računalniški prevajalnik.

V šestih občinah na Goriškem je trenutno 111 beguncev iz Ukrajine, ki so pretežno nastanjeni pri sorodnikih ali prijateljih. Večinoma gre za ženske ter otroke od dveh pa do 18. leta starosti, so prejšnji teden sporočili z Mestne občine Nova Gorica. Na spletni strani občine so na voljo osnovne informacije o pomoči na državni in lokalni ravni.

Tri osnovne šole na območju Občine Logatec, OŠ 8 talcev, OŠ Tabor in OŠ Rovte, bodo sprejele še bistveno več šoloobveznih otrok iz Ukrajine. Veliko jih je namreč zatočišče dobilo v tamkajšnjem nastanitvenem centru.

Kot je  povedala ravnateljica OŠ 8 talcev Karmen Cunder, jih bodo na vsaki sprejeli po 24. V tem tednu so otroke pripeljali na ogled vseh treh šol, k pouku pa bodo prišli v začetku naslednjega tedna. Že v teh dneh pa so vključili deklici, ki sta nastanjeni v zasebni nastanitvi.

Pri sporazumevanju z begunskimi otroci si pomagajo z angleškim jezikom ter drugimi pripomočki. Želijo pa si, da se otroci predvsem vključijo v šolo, tako da so vsaj za nekaj časa umaknjeni iz nastanitvenega centra in ne razmišljajo toliko o vojni.

V šoli jih skrbi, da bodo ti otroci s starši kmalu nadaljevali pot v druge evropske države, v center pa bodo prišli novi otroci, za katere bo ponovno potreben postopek vključevanja v šolo, je dejala ravnateljica.

J.S., STA