10 milijonov otrok v Afganistanu potrebuje nujno humanitarno pomoč

0
311
(Foto: PxHere)

Združeni narodi so organizirali konferenco, da bi zbrali 4.400 milijonov dolarjev za financiranje humanitarne pomoči v Afganistanu, kjer 10 milijonov otrok potrebuje nujne pomoči. Združeno kraljestvo je obljubilo 375 milijonov dolarjev.

 

Združeno kraljestvo je v sredo, 30. marca obljubilo, da bo prispevalo dodatnih 286 milijonov funtov (375 milijonov dolarjev) za pomoč v Afganistanu. »Ta sredstva bodo razdeljena prek partnerjev Združenih narodov in zaupanja vrednih nevladnih organizacij. Nobeno financiranje ne bo šlo neposredno Talibanom,« je v izjavi dejala britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Združeno kraljestvo je v proračunskem letu 2021-2022 že prispevalo enak znesek za Afganistan. Po besedah vodje britanske diplomacije je ta prispevek pomagal 60 bolnišnicam ter zagotovil zdravstveno oskrbo 300.000 Afganistancem. Skoraj 4,5 milijona Afganistancev je prejelo tudi nujno pomoč v hrani preko Svetovnega programa za hrano, 6,1 milijona Afganistancev pa je prejelo pomoč preko humanitarnega sklada Združenih narodov.

Na konferenci ZN se je Trussova zavzela za izobraževanje deklet in pozvala talibansko vlado, naj ukinejo prepoved obiskovanja srednje šole dekletom.

Po podatkih Združenih narodov 10 milijonov afganistanskih otrok potrebuje nujno humanitarno pomoč. Združeni narodi so prosili države članice za finančno podporo v višini 4,4 milijarde dolarjev za kritje humanitarnih potreb v Afganistanu, kar je najvišji znesek, ki so do sedaj namenili posamezni državi.

Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija