Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Osnovno šolo Cirila Kosmača Piran in Kosovelovo knjižnico v Sežani

0
453
Ministrica dr. Jaklitsch na obisku Kosovelove knjižnice (Foto: USZS)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v je  okviru obiska Vlade RS v obalno-kraški statistični regiji po delovnem posvetu Vlade, ki je potekal v Kopru, obiskala uredništvo Primorskih novic, Osnovno šolo (OŠ) Cirila Kosmača Piran in Kosovelovo knjižnico Sežana.

Ministrica dr. Jaklitsch je torej obiskala Osnovno šolo Cirila Kosmača Piran, glavno in največjo osnovno šolo v piranski občini, s podružnico v Portorožu. Med različne projekte, ki jih izvajajo, sodi Jezikovna šola, ki jo že dolga leta sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ravnateljica Barbara Sotošek Mrovlje in koordinatorica jezikovne šole Lorena Lovrečič sta izpostavili, da s programom jezikovne šole omogočajo mladim iz zamejstva, vključenim v ta projekt, utrjevanje in ohranjanje narodne, jezikovne in kulturne identitete ter medsebojno povezovanje in ohranjanje vezi s Slovenijo, pomembne pa so tudi prijateljske vezi, ki se stkejo med učenci iz OŠ Cirila Kosmača Piran in učenci slovenskih zamejskih šol iz Italije in Avstrije, ki pridejo v Piran. Zanimanje za tak način enotedenskega pouka in spremljevalnih dejavnosti je veliko, saj se ga udeležuje vsako leto blizu dvesto učencev in učiteljev. Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da šola vztraja s tem programom, ki ni pomemben le za zamejske otroke, ampak tudi za otroke, ki obiskujejo šolo v Piranu. S tem projektom v praksi širijo slovenski kulturni prostor in vzgajajo ter poučujejo otroke o pomenu ohranjanja slovenske narodne zavesti. Predlagala je, da bi k projektu pritegnili tudi učence in učitelje dveh dvojezičnih šol iz Porabja.

Ministrica dr. Jaklitsch je svoj ločeni del programa zaključila v Sežani, kjer je obiskala Kosovelovo knjižnico. V Sežani je knjižnica delovala že leta 1851, kot samostojni kulturni zavod pa je bila ustanovljena leta 1963 in poimenovana po poetu s Krasa, Srečku Kosovelu. Od leta 2004 je knjižnica javni zavod, ki so ga za izvajanje javne službe na področju knjižnične dejavnosti ustanovile občine Sežana, Divača, Komen in Hrpelje-Kozina. Direktorica knjižnice Magdalena Svetina Terčon in strokovna sodelavka Marija Umek sta ministrici predstavili knjižnico in njen bogat program. Kar deset odstotkov članov knjižnice prihaja iz zamejstva, kar je zagotovo razveseljiva novica, saj kaže na povezanost zamejstva z matično domovino. Sodelujejo z Narodno in študijsko knjižnico iz Trsta, dijaki Liceja Antona Martina Slomška v knjižnici opravljajo obvezno prakso, zamejski založbi Mladika in Založništvo tržaškega tiska v knjižnici predstavljata svoje knjižne novosti, redni obiskovalci knjižnice pa so tudi otroci vrtcev iz Šempolaja in Nabrežine. Ministrica je izrazila zadovoljstvo in hvaležnost za res odlično sodelovanje s slovensko zamejsko skupnostjo, kar zagotovo pripomore h krepitvi slovenske narodne zavesti in ohranjanju slovenskega jezika v zamejskem prostoru.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je obisk Obalno-kraške regije zaključila v Lipici na srečanju z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.