Mladi na Pokljuki spoznavajo Triglavski narodni park in delo naravovarstvenega nadzornika

0
554
Pokljuka, Planina Zajavornik. Poletni tabor mladih nadzornikov Triglavskega narodnega parka. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) v okviru projekta Vrh Julijcev organizira poletni tabor za mlade nadzornike. Te dni se tako na Pokljuki mudi 20 otrok iz skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. Kot so poudarili v TNP, je izjemno pomembno že mlade poučiti o ustreznem odnosu do okolja.

Včeraj so otroci na planini Zajavornik spoznavali, kako nastane sir. V minulih dneh pa so se srečali z najbolj južno ležečimi šotnimi barji v Evropi in izvedeli veliko o življenju divjega petelina ter njegovem varovanju. Petdnevni tabor bodo zaključili v četrtek ob Bohinjskem jezeru, je povedala vodja tabora Mojca Pintar, ki se v okviru javnega zavoda TNP ukvarja z okoljsko vzgojo.

Kot je pojasnila, program mladih nadzornikov poteka že od leta 2002. “Program, v katerem otroci spoznavajo delo in naloge naravovarstvenih nadzornikov TNP, je odlično tekel do epidemije, potem pa je zadeva malo zamrla. Lani smo jo znova obudili in k sodelovanju povabili otroke iz 38 šol, ki so vključene v skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe,” je dejala Pintarjeva.

Na povabilo v program mladih nadzornikov se je odzvalo 30 otrok iz 11 šol in ti so imeli tudi prednost pri udeležbi na brezplačnem poletnem taboru na Pokljuki. Udeležuje se ga 20 otrok iz Gorij, Mojstrane, Kranjske Gore, Bohinja, Bleda in Radovljice. 11. decembra, na mednarodni dan gora, bodo tudi uradno prejeli naziv mladega nadzornika.

“Naš cilj je dolgoročno vzgajati mlade, med njimi morda tudi bodoče naravovarstvene nadzornike,” je izpostavil naravovarstveni nadzornik Jernej Legat, ki skupaj s Pintarjevo vodi poletni tabor na Pokljuki. Kot je pojasnil, je zelo pomembno, da se osveščanje in okoljska vzgoja začneta že pri otrocih, ki svoj odnos do narave gojijo tudi v odraslosti ter ga prenašajo naprej na svoje otroke.

“Z izobraževanjem mladih vplivamo na njihove življenjske navade, kar je zelo pomembno. Samo s primerno vzgojo in spoznavanjem lahko mladi postanejo ljudje s širino in zavedanjem vsega okoli sebe,” je prepričan tudi direktor javnega zavoda TNP Tit Potočnik, ki je posebej izpostavil pomen sobivanja človeka z naravo.

“Naravovarstveni nadzornik ima izreden pomen za ohranjanje narave, usmerjanje obiska in odnos z obiskovalci, saj je on tisti, ki v prvi vrsti predstavlja park in njegove vrednote,” je poudaril Potočnik in dodal, da imajo okoli 20 naravovarstvenih nadzornikov, glede na velikost parka pa bi bilo dobrodošlo, če bi jih lahko imeli še več.

Ob naraščanju obiska parka v poletnem času se tudi število kršitev predpisov povečuje, je povedal Legat. Kot najpogostejše kršitve je naštel kampiranje v naravnem okolju, kolesarjenje na prepovedanih območjih in uporabo dronov, ki so prepovedani v celotnem parku.

Nadzorniki sicer kršitelje predpisov predvsem opozarjajo. Večina ljudi sprejme opozorilo in spoštuje navodila nadzornika ter kršitev ne ponavlja več. So pa tudi primeri, ko posameznik s kršitvijo ne preneha. Takrat je potrebno kaznovanje, je pojasnil Potočnik.

J.S., STA