V Celju bo naslednjo sredo potekala gasilska olimpijada

0
358
(Foto: Nik Jevšnik / STA)

V Celju bo prihodnjo sredo uradna otvoritev gasilske olimpijade, slavnostni govornik pa bo častni pokrovitelj dogodka predsednik države Borut Pahor. Tekmovalo bo 198 ekip z 2634 udeleženci iz 20 držav. Dogodek, ki bo potekal do 24. julija, je velik organizacijski zalogaj, saj bo samo za logistično podporo skrbelo okrog 2000 prostovoljcev.

Kot je na novinarski konferenci povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, se bo olimpijade, na kateri pričakujejo okoli 10.000 domačih in tujih gostov, udeležilo 19 ekip mladine in članov iz Slovenije.

Gasilci se bodo med seboj pomerili v več disciplinah, med katerimi bo zagotovo najbolj atraktivna vzpon z lestvijo v večnadstropno stavbo. Večina tekmovanj bo potekala na stadionu Kladivar, treningi pa na okoliških stadionih in dvoranah. Na celjskem sejmišču bodo pripravili sejem sodobne in stare gasilske tehnike.

Mladina pa bo imela poleg klasičnega tekmovanja še nastop narodov, kjer se bodo predstavili s kulturnim ali zabavnim programom, razstavo narodov in zabavno taborsko-lager olimpijado.

V centru Celja se bodo predstavili slovenski gasilci-veterani, članice in mladi, prav tako pa bo potekala tudi promocija najmlajših pionirjev, starejših gasilcev in tekmovanje gasilskih dvojic.

Pri izvedbi olimpijade bosta sodelovali policija in Slovenska vojska, ki bo skrbela za prehrano tekmovalcev.

Predsednik GZS Janko Cerkvenik je dejal, da so priprave na gasilsko olimpijado potekale štiri leta. Pred začetkom gasilsko-športnega tekmovanja pa so že izdali bilten gasilske olimpijade z doseženimi rezultati slovenskih gasilcev s prejšnjih olimpijad. Prav tako je na voljo tudi olimpijski srebrnik, Pošta Slovenije pa je izdala priložnostno poštno znamko.

Celjski župan Bojan Šrot je ponosen, da se je gasilska zveza odločila tako velik dogodek organizirati prav v Celju. Po njegovih besedah bodo tekmovalci med olimpijado prebivali v 11 celjskih osnovnih in srednjih šolah. V pripravo olimpijade pa je celjska občina vložila 50.000 evrov.

Olimpijado bo po županovih besedah spremljala vrsta dogodkov v centru Celja in na Starem gradu, na Krekovem trgu pa je od danes na ogled cvetlična skulptura gasilca.

J.S., STA