V vesolje so izstrelili še tretji slovenski satelit

0
316
Nov slovenski satelit TRISAT-R. (Foto: STA)

Dve leti po izstrelitvi prvih dveh slovenskih satelitov v vesolje je včeraj poletel v nebo tretji, poimenovan Trisat-R. Tako kot prvi slovenski nanosatelit so ga razvili na Univerzi v Mariboru. Z novo evropsko nosilno raketo Vega-C so ga poslali v vesolje z izstrelišča v Francoski Gvajani predvidoma ob 13.13.

Prvi polet nosilne rakete Vega-C je ponesel v vesolje prve nanosatelite v srednjo Zemljino orbito. “Po prvi uspešni izstrelitvi satelita Trisat, ki smo ji bili priča v letu 2020, si tokrat ta izjemni korak človeštva Slovenci delimo zgolj z dvema vodilnima evropskima vesoljskima narodoma, in sicer s Francozi in Italijani. S tem dejanjem bomo Slovenci dobili sicer majhen, pa vendar večen spomenik v vesolju,” so sporočili z Univerze v Mariboru.

Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo izvaja mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) in slovenskim podjetjem SkyLabs.

Njen osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

Satelit Trisat-R temelji na platformi z izjemno visoko stopnjo miniaturizacije in je v celoti zasnovan, načrtovan in izdelan v Sloveniji. S svojo težo 4965 gramov in velikostjo 30 krat 10 krat 10 centimetrov sodi v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot.

To bo tretji slovenski satelit v vesolju. Z isto raketo kot nanosatelit Trisat so septembra 2020 poslali v vesolje še mikrosatelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI v Ljubljani.

J.S., STA