Na Danskem so po prenovi spet odprli muzej Hansa Christiana Andersena

0
494
Muzej Hansa Christiana Andersena na Danskem (Foto: hcandersenhus.dk)

V danskem mestu Odense, rojstnem kraju Hansa Christiana Andersena, so po sedmih letih prenove ponovno odprl muzej, posvečen temu največjemu danskemu pravljičarju. V prenovljenem muzeju obiskovalec vstopi v Andersenove domišljijske svetove, ki so navdihnili mnoge balete, pesmi, knjige in Disneyjeve filme.

Koordinator marketinga za muzeje v Odenseju Lone Weidemann, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bil stari muzej Hansa Christiana Andersena tradicionalni biografski muzej, napolnjen s številnimi artefakti in besedili.

S prenovo je dobil novo podobo. Obiskovalec se najprej sprehodi čez skromno kočo, v kateri je Andersen preživel otroštvo, nato se spusti v ogromen podzemni prostor, ki je posvečen pisateljevim zgodbam. Te so predstavljene preko animacij, interaktivnih eksponatov in glasbe. Kljub prenovi so v razstavo še vedno vključeni tudi predmeti, med njimi pisateljev črnilnik in kozarec šampanjca, ki mu ga je podarila Jenny Lind, švedska pevka, ki je zavrnila njegovo snubitev.

Razstava prepleta Andersenovo delo in njegovo življenjsko zgodbo. Danski pisatelj, ki se je rodil leta 1805, je pri 11 letih izgubil očeta. Tri leta po njegovi smrti se je odločil zapustiti mesto Odense in se podal v Kobenhaven, kjer je želel uspeti kot igralec. Tam je leta 1975 tudi umrl.

Andersenov opus obsega 158 pravljic in 800 pesmi. Poleg pravljic in pesmi je tudi avtor mnogih iger, romanov, potopisov in avtobiografij. Medtem ko je veliko teh del izven Danske skoraj nepoznanih, so njegove pravljice med najpogosteje prevajanimi deli v vsej literarni zgodovini.

Novo podobo muzeja je oblikoval japonski arhitekt Kengo Kuma, ki je sooblikoval Olimpijski stadion v Tokiu. Muzej s svojimi krožnimi zasnovami in ozelenjenimi strehami iz ptičje perspektive spominja na štiri zelene gumbe. Arhitekt je pri prenovi navdih črpal iz Andersenove pravljice Vžigalnik, v kateri je v votlem drevesu vhod v podzemni svet.

Prenova muzeja se je začela leta 2014, leta 2017 pa so muzej zaradi del začasno zaprl. Prenovljenega so ponovno odprl letos poleti, vendar so bila dela končana šele v začetku decembra.

Pred prenovo je muzej vsako leto obiskalo okoli 100.000 obiskovalcev. Po prenovi so v njem našteli že 40.000 obiskovalcev, vendar pa so muzej v začetku decembra zaradi povečanja števila okužb z novim koronavirusom ponovno zaprl.

J.S., STA