Michael Carpenter: Rusija je od novega leta ugrabila več kot 2.000 ukrajinskih otrok

0
100
(Foto: Pixabay)

Od 1. januarja naj bi Rusija iz Ukrajine v Rusijo ugrabila kar 2.000 otrok, je 13. januarja povedal Michael Carpenter, veleposlanik ZDA pri OVSE.

 

Ruske sile so v Rusijo nezakonito premestile ali deportirale na tisoče ukrajinskih civilistov, s čimer kršijo ženevske konvencije, je dejal Carpenter.

Od 22. decembra 2022 so ukrajinske oblasti, ki jih navaja preiskava medija Detektor Media, povedale, da je Rusija iz Ukrajine prisilno odpeljala več kot 13.000 otrok.

Nacionalni center za odpornost ukrajinske vojske je 10. januarja povedal, da ruska vojska sestavlja sezname tistih, ki jih je mogoče mobilizirati v vojsko po končanem šolanju, začenši s tistimi, ki bodo polnoletni leta 2023.

Center je tudi povedal, da se morajo otroci, rojeni v letih 2005-2006 na ozemljih, ki jih je zasedla Rusija, v Luhanski in Donetski pokrajini že prijaviti za obvezno služenje vojaškega roka.

“To vnaprejšnje načrtovanje uporabe ukrajinskih otrok kot topovske mase za rusko vojno je – nimam drugih besed – preprosto zlo,” je dejal Carpenter. “Rusija bi tudi kršila vojno pravo, če bi vpoklicala državljane Ukrajine z območij, ki jih zaseda Rusija.”

Kyiv Independent