Mednarodno srečanje gastronomsko-turističnih šol v Novem mestu in na Otočcu

0
317
(Foto: Freepik)

V Hotelu Šport na Otočcu pri Novem mestu se je včeraj začelo tridnevno 10. mednarodno srečanje gastronomsko-turističnih šol Gatus. Pobudo za srečanje je pred desetimi leti dal Center biotehnike in turizma – Grm Novo mesto, kjer so želeli obuditi prekinjene stike s podobnimi šolami po nekdanji Jugoslaviji.

V Novem mestu želijo s srečanjem pritegniti tudi dijake ter študente iz regije, je na predstavitveni novinarski konferenci povedal direktor Grma Novo mesto Tone Hrovat. Med cilji Gatusa je navedel zagotavljanje primanjkujočega gostinskega kadra na celotnem območju nekdanje Jugoslavije in dvig kakovosti gastronomsko-turističnih storitev.

Po besedah idejne vodje in organizatorice srečanja Slavice Šterk se je prireditev po prvi izvedbi na Otočcu in v Novem mestu dobro prijela ter se nato selila po republikah nekdanje skupne države. Gatusa pa se običajno udeležujejo dijaki dveh do treh gostinskih šol iz vsake nekdanje jugoslovanske republike.

Ob 10. jubileju srečanja bodo v Novem mestu in njegovi okolici gostili skoraj 200 udeležencev. Na Otočcu bodo izpeljali turistični in strežbeni del, tekmovanje v kuhanju pa bo ob ugodnem vremenu potekalo na stojnicah na novomeškem Glavnem trgu. V primeru dežja ga bodo prestavili v banketno dvorano bližnjega Gostišča Na trgu, je dodala.

Gatus 2022 bodo na Otočcu drevi ob 18. uri začeli s slovesnim odprtjem in ga tam v petek nadaljevali s tekmovanjema v turizmu in strežbi. Udeležence bodo popoldne odpeljali v Žužemberk, na tamkajšnjem gradu pa zanje pripravili še srednjeveško animacijo.

V soboto bodo med drugim na novomeškem Glavnem trgu pripravili kuharsko tekmovanje in srečanje v restavraciji Term Šmarješke Toplice zvečer uradno končali s slovesno podelitvijo nagrad in priznanj.

Najboljšim tekmovalcem bodo podelili nagrade, priznanja pa bodo prejeli prav vsi udeleženci tekmovanja, je še navedla Šterkova.

Po podatkih prirediteljev oz. Centra biotehnike in turizma – Grm Novo mesto sta se na letošnje tekmovanje poleg šole gostiteljice iz Slovenije prijavili še šoli iz Maribora in Radovljice.

Hrvaško bosta zastopali šoli iz Opatije in Osijeka. Bosno in Hercegovino šoli iz Prijedora in Banjaluke, Črno Goro šola iz Bara, Makedonijo šoli z Ohrida in iz Makedonskega Broda, ter Srbijo šole iz Leskovca, Beograda in Smedereva.