Razstava del ljubiteljskih klekljaric v avli Ministrstva za obrambo

0
447
Razstava čipke, Ministrstvo za obrambo (Foto: MORS)

Na razstavi v avli Ministrstva za obrambo so predstavljena dela ljubiteljskih klekljaric. S podporo Ljudske univerze Ajdovščina v okviru študijskih krožkov »Od nitke do čipke« in »Moja čipka« klekljarice že dolga leta izpopolnjujejo svoje znanje klekljanja.

V študijskem letu 2020/2021 so udeleženke, ob strokovnem vodenju mentorice Saše Raspet, sklekljale jabolka in balerine, s katerimi predstavljajo različne tehnike klekljanja, kot so idrijski in sukani ris, polpremet, štručke, ribice in žabice. Navdušila pa jih je tudi sinergija nežne svetlobe in čipke in tako so nastale lučke s čipkastim senčnikom. Zaradi virusa Covid-19 je študijski krožek potekal na daljavo.

Mentorica Saša Raspet je odraščala v Idriji, kjer je obiskovala idrijsko Čipkarsko šolo. Med srednjo šolo in fakulteto je klekljanje opustila, leta 2010 pa je ponovno začela intenzivno klekljati in se v klekljanju izobraževati. Pridobila je geografsko označbo Idrijska čipka (vse tri stopnje) in naziv Klekljarica v programu Nacionalne poklicne kvalifikacije. Od leta 2012 izvaja tečaj klekljanja preko Ljudske univerze Ajdovščina.

Klekljanje je ročno izdelovanje tkanine s križanjem, prepletanjem in sukanjem niti. Je obrt, je umetnost in je slovenska kulturna dediščina. Klekljanje slovenske čipke je bilo marca 2016 razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena, klekljanje v Sloveniji pa je od novembra 2018 vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Izum klekljanih čipk je zgodovinsko pripisan Flandriji; okolici Antwerpna, ki je danes v Belgiji.

Čipke so včasih najpogosteje uporabljali za okrasitev cerkva, kot všitke v različne predmete iz blaga, za prtičke in podobno. Čipke so krasile obleke premožnejše gospode. Čipka je od nekdaj predstavljala posebno dragocenost. V zadnjem času pa je postala tudi dodatek oblekam vrhunske mode.

Mentorica se v imenu Ljudske univerze Ajdovščina in klekljaric zahvaljuje Ministrstvu za obrambo za priložnost in možnost, da lahko predstavijo delo udeleženk Študijskih krožkov.

Piše: Jože Jan