Slovenska dediščina: šege in navade ter pregovori in reki

0
830
(Foto: C.R.)

Včasih je čas tekel počasneje. In več ga je bilo, se spominjate? – Če ne in če o tem ne morete več vprašati svoje babice ali prababice, se kakega spokojnega sobotnega ali nedeljskega popoldneva ob skodelici vročega čaja poglobite v katero izmed knjig o slovenskem ljudskem izročilu. Ob 30. obletnici države Slovenije smo bogatejši še za dve knjigi: Slovenske šege in navade skozi leto ter Najlepši slovenski pregovori in reki. Vsebino obeh je zbrala Marjeta Zorec, za uvod k obema pa je določila Prešernove verze Zvezdogledom.

 

Vsak mesec v letu je nekaj posebnega, vsak prinaša s seboj določen ritem in določene obveznosti in dela – nekoč je bilo to še bolj vezano na vreme in letne čase, kakor danes, čeprav se tudi v današnjem času ponavlja določena rutina, ki jo pri družinah z otroki določa predvsem šola, pri posameznikih pa dela prosti dnevi, prazniki in počitnice. Toda, če so  danes so dnevi polni le dnevnih poročil, natrpanih urnikov in opravkov, so bili nekoč dnevi, pa naj je bil to petek ali svetek, prepredeni z izročilom. »Samo če potrkamo ob les, ravnamo kot človek iz davnine, ki je verjel v drevesnega duha lipe in se mu priporočal. Radi se poveselimo ob starih šegah, zapojemo ljudske pesmi, poslušamo pripovedke o poganskih bitjih, skuhamo kaj domačega in slastnega. Tradicionalni svet nam je bliže, kot si mislimo, zato ga spoznajte še bolje!« piše v predstavitvi knjige Slovenske šege in navade skozi leto. Knjiga sicer vsebuje opise šeg in navad za vsak mesec v letu, v njej pa izvemo še marsikaj tudi o rastlinah – zdravilnih in začimbnih – , živalih in svetnikih, celo kakšen recept za domačo jed se tu in tam znajde v njej! Vsak mesec, ki ima poleg običajnega zapisano tudi staroslovensko ime,  postreže s čim čudovitim iz ljudske zakladnice. Tako lahko v poglavju September – Kimavec preberemo o trgatvi, pastirskem prazniku, sirarstvu in steljarjenju, o štrukljih in različnih žitih, se poučimo o svetnikih sv. Tilnu, sv. Matevžu, sv. Mavriciju, sv. Kozmi in Damijanu ter nadangelu Mihaelu in se navdušujemo nad kostanjem, hmeljem in repo ter čudimo triglavski roži. Prav vsak mesec je zanimiv, zato je knjiga z rdečimi platnicami, okrašenimi s slovenskimi ornamentalnimi nageljni, resnično lahko v uporabi vse leto.

Ljudska modrost se je gradila in dopolnjevala skozi generacije in se zgostila v pregovorih in rekih, ki so se prenašali od ust do ust, najpogosteje iz roda v rod. V knjigi Najlepši slovenski pregovori in reki jih najdemo zbrane in dopolnjene z izreki in zapisi slovenskih pisateljev in pesnikov ter drugih znanih Slovencev; med slednjimi je sicer nekatere pogrešati, nekateri pa so odveč. Nabor misli, pregovorov in rekov v knjigi je pripravno razdeljen na sedem poglavij: O sreči, O ljubezni, O vremenu, O življenju, O vsakdanjih modrostih, Tišina šepeta in Vinska modrost Janeza Trdine. Obe knjigi sta izšli pri Mladinski knjigi.

Piše: L.K.