Vampirček gre v šolo: Temačno prijazen strip

0
515
(Foto: Z.P.)
Vampirček je zelo osamljen in se zato odpravi v človeško šolo kljub nasprotovanju svoje vampirske družine. S pomočjo dopisovanja se spoprijatelji se s siroto Marcelom, ki mu sprva piše naloge. Med branjem tega temačno prijaznega stripa se bo bralec podal na pot napete dogodivščine, polne zabave in  sočutja.

Avtor stripa Joann Sfar (1971) velja za enega najpomembnejših umetnikov novega francosko-belgijskega stripa, je tudi pisatelj in filmski režiser. Je pa zavrnil trditev, piše na Wikipediji, da si je skupaj z umetniki, kot so Christophe Blain, Marjane Satrapi in Lewis Trondheim, prizadeval ustvariti alternativno sceno ali novo gibanje v stripu.

Veliko njegovih stripov je izšlo pri založbi L’Association, ki so jo leta 1990 ustanovili Jean-Christophe Menu in šest drugih umetnikov. Sodeloval je tudi s številnimi glavnimi umetniki skupine, na primer z Davidom B. in Lewisom Trondheimom.

Med drugim je ustvaril serijo stripov o vampirjih, katere del je tudi knjiga, ki je letos izšla pir Mladinski knjigi: Vampirček gre v šolo in v katerih se z veliko mero humorja in sočutja dotika tudi svojih judovskih korenin, smrti, prijateljstva, upornosti in pokončnosti.

Johann Sfar je sin judovskih staršev, aškenazske matere, katere družina je bila iz Ukrajine, in sefardskega očeta iz Alžirije. Sam pravi, da je v njegovi seriji Professeur Bell aškenazski humor, medtem ko je Le chat du rabbin očitno navdihnjena z njegovo sefardsko stranjo. Les olives noires je serija o judovskem otroku, ki živi v Izraelu v času Jezusa. Tako kot Le chat du rabbin tudi ta serija vsebuje veliko zgodovinskih in teoloških informacij.

Piše: Z.P.