Veno Pilon med podobo in besedo: Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij

0
382
(Foto: SM / vseknjige.si)

Slovenska matica je leta 1965 izdala avtobiografijo Vena Pilona Na robu, v letu 2022 pa se je poklonila temu velikemu umetniku z monografijo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij, ki predstavlja Vena Pilona v sliki in besedi karseda celostno, ne le kot slikarja in fotografa, pač pa tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca.

Spremljevalni besedili in izbor Pilonovih slik, esejev in pesmi sta delo uglednih poznavalcev njegovega življenja in dela, dr. Irene Marije Mislej in dr. Miklavža Komelja.

Knjigo sta zasnovala kot preplet avtorskih esejev o Pilonovem življenju, razpetim med rodno Slovenijo, Parizom in drugimi evropskimi mesti, ter njegovega dela, ki zrcali nemirnega ustvarjalnega duha. Monografija prinaša Pilonove najbolj reprezentativne eseje, prvič v takem obsegu pa lahko prebiramo tudi njegove pesmi. Besedila dopolnjujejo številne celostranske reprodukcije Pilonovih slik in fotografij ter tudi manjše reprodukcije, ki kot medbesedilne vinjete spremljajo tekste. Veno Pilon (1896) je bil slovenski slikar, grafik in fotograf, rojen v Ajdovščini. Končal je srednjo šolo v Gorici. Med 1. svetovno vojno je služil v avstro-ogrski vojski in bil kot vojni ujetnik poslan v Rusijo. Po vrnitvi domov leta 1919 je začel intenzivneje slikati. Odpravil se je na študij v Prago,  a se je že naslednje leto vrnil v Ajdovščino. V šolskem letu 1920–1921 je študiral v Firencah, nato na Dunaju. V letu 1926 je pol leta preživel v Parizu, kjer se je leta 1928 nastanil na Montparnasu  ter se začel intenzivno ukvarjati s fotografijo. Po 2. svetovni vojni je prišel na daljši obisk v domovino, nato pa se je vrnil v Pariz. Mlada leta, ujetništvo, študij, pariško in slovensko obdobje je opisal v svoji avtobiografski knjigi Na robu. V rodno Ajdovščino se je vrnil leta 1968, kjer je leta 1970 umrl. Moderna galerija mu je leta 1954 priredila razstavo grafik, risb in fotografij in leta 1966 retrospektivo.

Na temelju donacije, ki jo je avtorjev sin Dominique namenil Ajdovščini, so leta 1973 ustanovili Pilonovo galerijo v prostorih, kjer je bila nekoč pekarna Venovega očeta. V Pilonovi galeriji je shranjena največja zbirka Pilonovih del, od olj, risb in do fotografij.

J.S.

PS: Knjigo naročite TUKAJ!