Ljudska univerza Celje praznuje 100-letnico delovanja

0
562
Ljudska univerza Celje (Foto: FB)

Ljudska univerza Celje pripravlja danes v Celjskem domu slavnostno prireditev ob 100-letnici delovanja. Slavnostni govorec bo predsednik države Borut Pahor. Na Krekovem trgu pa bodo odprli razstavo, ki prikazuje razvoj Ljudske univerze Celje kot najstarejše izobraževalne ustanove za odrasle v Sloveniji.

Ob jubileju so izdali tudi publikacijo, v kateri je osvetljen razvoj Ljudske univerze Celje. Ta je v teh stotih letih delovala pod različnimi imeni in v različnih družbenih sistemih, a z vedno istim ciljem: predstaviti znanost, kulturo, umetnost ter nova znanja najširši množici ljudi, ne glede na njihov premoženjski ali statusni položaj, so pojasnili na univerzi.

Kot so dodali, se je vse začelo s Klubom naprednih slovenskih akademikov v Celju, ki so želeli širiti zavest in kulturo med ljudstvom. Leta 1921 je tako klub v okviru svoje organizacije ustanovil Ljudsko vseučilišče. V 30. letih prejšnjega stoletja je bila osnovna ideja Ljudskega vseučilišča širjenje znanja med manj izobražene sloje prebivalstva. Da bi znanost približali ljudem, so izvajali različna poljudnoznanstvena predavanja in v lokalni skupnosti širili narodno zavest, hkrati pa tudi slovenščino predstavili kot jezik znanosti.

Danes Ljudska univerza Celje še vedno velik del delovanja posveča dejavnostim javne službe, prav tako izvaja različne srednješolske programe in neformalna izobraževanja. Močno so vključeni v delovanje lokalne skupnosti in se odzivajo na različne potrebe okolja, zato vse več časa in pozornosti namenjajo delu z ranljivimi ciljnimi skupinami.

Piše: J.S., STA