Ministrica Simona Kustec bo na interpelacijo odgovorila v državnem zboru

0
365
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. (Foto: Daniel Novaković / STA)

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec bo “na vsebino interpelacije, skladno z vsemi postopki, odgovorila v državnem zboru”, so  sporočili z ministrstva. Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so 7. septembra vložile interpelacijo, v kateri Kustečevi očitajo zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19.

Na ministrstvu za izobraževanje so sredi avgusta v odzivu na napovedano interpelacijo navedli, da interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena. So pa poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno, pa tudi, da bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT.

Kustečevi med drugim očitajo nesposobnost in kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta. V šolah namreč do zadnjega tedna pred začetkom pouka niso imeli jasnih navodil, kako bo šolsko leto potekalo v luči epidemije. Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca je Kustečeva opustila vsakršno odgovornost svojega ministrovanja in dokazala, da ji ni mar za šolsko področje, ki naj bi ga pokrivala.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi podcenjujočega, izključujočega in ignorantskega odnosa do strokovne in zainteresirane javnosti, šolskih sindikatov in civilne družbe ter nesposobnosti usklajevanja epidemioloških ukrepov v sistemu vzgoje in izobraževanja.

Očitajo ji tudi ponižujoč in nestrokoven odnos do znanstvenoraziskovalne dejavnosti, zapostavljanje družbenih interesov na področju visokega šolstva in uničevanje internacionalizacije. Na seznamu očitkov so še zanemarjanje športa, športnikov in športnih organizacij, neobčutljivost za duševno in telesno zdravje otrok in mladine ter ukinitev Šole za ravnatelje.

“S to interpelacijo ji bomo še enkrat dokazali, da njeno delo ni nezadostno, ampak da ga ni in da je absolutno neprimerna za položaj ministrice za izobraževanje,” je sklenil Tašner Vatovec.

To je že druga interpelacija o delu Kustečeve letos. Prvo je uspešno prestala 16. marca, ko je interpelacijo podprlo 38 poslancev, 41 jih je bilo proti.

Piše: P.T., STA