Na OŠ Miška Kranjca s stropa odpadel del ometa; gradbeni inšpektor prepovedal uporabo učilnic v starem delu šole

0
560
OŠ Miška Kranjca, Ljubljana (Foto: Domen Anderle/ STA)

Na Osnovni šoli (OŠ) Miška Kranjca v Ljubljani je v petek okoli 12. ure v eni od učilnic odpadel del ometa in poškodoval pet otrok, ki so se nahajali v učilnici. Dobili so predvsem odrgnine. Gradbeni inšpektor je prepovedal uporabo učilnic v starem delu objekta, zato bodo imeli učenci do četrtega razreda pouk v prizidku, od 5. razreda pa pouk na daljavo.

Do dogodka je prišlo v eni od učilnic v starem delu šole, kjer v zadnjih letih ni bilo gradbenih posegov, so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Ljubljana. Pojasnili so, da na šoli potekajo obnovitvena dela, in sicer v avli, jedilnici in zunaj objekta, ki pa niso vplivala na nastale poškodbe.

 

Vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na ljubljanski mestni občini Marija Fabčič je v izjavi za medije pojasnila, da gre pri poškodbah petih učencev predvsem za odrgnine. “Dva otroka sta bila tudi na urgenci, eden je bolj za vsak slučaj dobil vratno opornico,” je dodala. V razredu je bila po njenih besedah v času dogodka učiteljica angleščine, ki pa ni bila poškodovana.

Po besedah vodje službe za razvojne projekte in investicije ljubljanske mestne občine Mete Gabron je v učilnici 8. a razreda zadnji sloj ometa odpadel na območju, manjšem od štirih kvadratnih metrov. Poudarila je, da se strop ob tem ni porušil.

Od ponedeljka bo za učence od 5. do 9. razreda zaradi dogodka pouk začasno potekal na daljavo. Pouk bo na daljavo potekal, dokler strokovnjaki ne bodo potrdili, da je učilnica varna. Za učence od 1. do 4. razreda pa bo v tem času pouk potekal v novem prizidku.

Ravnatelj šole je starše otrok takoj obvestil o dogajanju in vse učence, ki so imeli pouk v starem delu šole, poslal domov, za mlajše pa organiziral podaljšano bivanje v novem prizidku. O dogodku so bili takoj obveščeni reševalci, ki so oskrbeli poškodovane učence, in policija, so navedli na občini, kjer dogodek obžalujejo, so še sporočili v pisni izjavi Mestne občine Ljubljana.

Predstavnici občine pa sta v izjavi hiter odziv šole, ki je o dogodku nemudoma obvestila reševalce in policijo, označili kot pravilnega in ustreznega.

Policisti še zbirajo obvestila o vseh okoliščinah dogodka. Obvestili so tudi pristojni gradbeni inšpektorat, o vseh ugotovitvah pa bodo obvestili tudi pristojno državno tožilstvo, so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Gradbeni inšpektor prepovedal uporabo učilnic v starem delu šole

Gradbeni inšpektor Inšpektorata za okolje in prostor je takoj po prejemu obvestila opravil pregled učilnic v Osnovni šoli Miška (OŠ) Kranjca v Ljubljani v starem delu objekta v katerem je odpadel stropni omet.

Ugotovljeno je bilo, da so stropni ometi v učilnicah poškodovani oziroma razpokani do te mere, da niso stabilni. V eni izmed učilnic je še pred ogledom gradbenega inšpektorja odpadlo 4 kvadratne metre ometa v debelini približno 5 centimetrov. Na podlagi preliminarnih ugotovitev, da objekt v starem delu ni varen zaradi nevarnosti porušitve poškodovanega stropnega ometa v sosednjih učilnicah, je bila s strani inšpektorja izrečena ustna odločba na zapisnik o prepovedi uporabe vseh učilnic v prvem in drugem nadstropju starega dela objekta. Prepoved uporabe starega dela objekta OŠ Miška Kranjca velja vse do predložitve strokovnega mnenja pooblaščenega inženirja o ustrezni sanaciji poškodovanega ometa ter izpolnjevanju bistvene lastnosti mehanske odpornosti objekta ter njegovi varni uporabi.

J.S., STA, gov.si