Prenova šole v Mengšu se nadaljuje z rušitvijo stare telovadnice

0
753
OŠ Mengeš (Foto: FB)

V občini Mengeš so te dni začeli rušiti staro telovadnico tamkajšnje osnovne šole. Pričakujejo, da bodo rušitvena dela zaključena v enem tednu, nato se bodo nadaljevala arheološka izkopavanja. Območje stare telovadnice bo za gradnjo nove šolske kuhinje in jedilnice, knjižnice, dodatnih učilnic in kabinetov pripravljeno jeseni.

 

Vzporedno z gradnjo novega prizidka bo potekala tudi celostna prenova osnovne šole v Mengšu, poleg enotnega videza različnih vhodov v šolo in gradnje kolesarnice ob glavnem vhodu bodo uredili tudi zunanje učilnice in druge prostore za zagotavljanje kakovostnih pogojev za delo in učenje, so sporočili z občine.

Skladno s kulturno-varstvenimi pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine so najprej potekala arheološka izkopavanja v notranjosti stare telovadnice. Bogate najdbe iz različnih zgodovinskih obdobij so presenetile celo arheologe, ki so z izkopavanji v notranjosti zaključili v februarju. Po rušitvi objekta pa bodo z izkopavanji nadaljevali še na zunanjem območju stare telovadnice.

“Gradnja novega prizidka poteka skladno z načrti. Pričakujemo, da bo območje že jeseni pripravljeno za gradnjo novega objekta,” je povedal župan občine Mengeš Franc Jerič.

Šola v Mengšu je ob različnih širitvah in dozidavah postala ena največjih osnovnih šol v Sloveniji. V sklopu vseh dozidav so bile skrbno načrtovane nove, prepotrebne učilnice in kabineti, manj pozornosti pa je bilo namenjene drugim prostorom, ki jih šola potrebuje za normalno delovanje, med njimi so tudi večja kuhinja in jedilnica ter večja knjižnica.

Nova, večja kuhinja in jedilnica sta bili najprej predvideni kot preureditev stare telovadnice, kar pa se je po finančnih in tehničnih ocenah različnih variant izkazalo za neracionalno. Obstoječi objekt namreč ni zadoščal osnovnim statičnim zahtevam za preureditev, zato trenutna idejna rešitev za preureditev šole tako najprej predvideva rušitev objekta stare telovadnice in nadaljevanje arheoloških izkopavanj na mestu, kjer je predvidena novogradnja, so zapisali na občini.

Začetek gradnje za preureditev šole je predviden jeseni, ocenjena investicijska vrednost projekta je šest milijonov evrov.

J.S.,STA