Osnovna šola Frana Erjavca v Novi Gorici praznuje 40 let delovanja

0
1623
OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici (Foto: Facebook, Radio Robin)

Osnovna šola (OŠ) Frana Erjavca iz Nove Gorice letos praznuje 40-letnico delovanja. Vrata je odprla 11. septembra 1981, takrat kot Osnovna šola ob Kornu. Ob odprtju so v novo šolo sprejeli okoli 1000 šolarjev, danes pa jo v 28 oddelkih obiskuje 671 otrok. Šolsko stavbo bodo ob obletnici nekoliko posodobili in energetsko sanirali.

Ob izgradnji pred 40 leti je bila to šele druga osnovna šola v Novi Gorici. Pouk je sprva potekal v dopoldanski in popoldanski izmeni. Leta 1982 so jo preimenovali v OŠ IX. korpus NOVJ, po osamosvojitvi Slovenije, 30. junija 1992, pa je postala OŠ Frana Erjavca.

Skupaj je doslej šolo obiskovalo že 4473 otrok. Pred uvedbo devetletke je bilo na šoli povprečno zaposlenih 50 v posameznem šolskem letu, po začetku devetletke pa povprečno 75. “Trenutno nas je 82, število pa se zadnja leta ne spreminja,” je za STA povedala ravnateljica OŠ Frana Erjavca Lara Brun.

Obletnico bodo z manjšimi dogodki praznovali skozi vse šolsko leto, osrednjo slovesnost pa načrtujejo maja 2022. K sodelovanju so povabili tudi nekdanje učence, sodelavce, učitelje, da bodo lahko naredili kolaž spominov, anekdot in različnih zgodb. S tem želijo na šoli spodbujati tudi medgeneracijsko sodelovanje.

Del praznovanja jubileja šole bodo tudi investicije v šolsko stavbo. Letos so že obnovili telovadnico, treba pa bi bilo posodobiti še marsikaj drugega. Pred desetletjem je sicer poslopje na južni strani dobilo prizidek.

“Največja želja je, da bi se posodobitve zgodile na severni in vzhodni strani šolske stavbe, kjer so učilnice predmetne stopnje, upravni prostori ter zbornica in kjer ni bilo v 40 letih nobene posodobitve. Ob tem ne gre zgolj za energetsko, ampak tudi funkcionalno prenovo,” je povedala Brunova.

Piše: J.S., STA