V stranki SD so povsem izgubili kompas: Bojkotirajo celo otvoritev nove šole

0
335
Ministrica ob otvoritvi nove glasbene šole, 10. septembra 2021 (Foto vir: Nova24tv)

Občinski svetnik iz vrst stranke SD Željko Železnik se je v naših objavah že pojavil, in sicer kot eden izmed protagonistov napovedane protestne akcije, ko so v Zagorju ob Savi nasprotovali temu, da bo bile šole med epidemijo še naprej zaprte. Jasno je torej, da ni privrženec ukrepov aktualne vlade in dela šolske ministrice dr. Simone Kustec – pa čeprav je ta naredila tudi kaj več od njenega predhodnika. Bojkotiral je namreč otvoritev nove glasbene šole, ki se je odprla v času ministrovanja Kustečeve, ker ministrica zapostavlja šolski sistem. Popolnoma kontradiktorna izjava, ki dokazuje, da v stranki SD več ne vedo kaj delajo. Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport je namreč za novo glasbeno šolo v Zagorju ob Savi zagotovilo 998.645,50 evrov sredstev.

Željko Železnik, občinski svetnik iz vrst stranke SD, je sporočil, da se ne bo udeležil slovesnosti ob odprtju glasbene šole Zagorje ob Savi. Razlog naj bi bil očitno to, da je bila na slovesnosti prisotna tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec. Ta je po Železnikovih besedah v zadnjem letu in pol zapostavila izobraževalni sistem in naredila nepopravljivo škodo generacijam otrok. Seveda bi lahko tudi v času prejšnjega ministra, ki je bil iz njihovih vrst, odprli novo glasbeno šolo, a očitno ni bilo interesa.

Občinskega svetnika in sina župana Ilirske Bistrice Boruta Rojca je začudil nov standard ocenjevanja. “Ministrica Simona Kustec, v katere mandatu se je glasbena šola odprla, je zapostavila izobraževalni sistem. Minister Jernej Pikalo, v čigar mandatu se to ni zgodilo, pa je ful kul,” je začudeno ugotovil. Ni sicer prvič, da je Rojc Pikalu nastavil ogledalo. Ko so ga v Ilirski Bistrici prosili, če bi lahko ministrstvo sofinanciralo izgradnjo šolske telovadnice, so dobili izgovor, da ni denarja. Za razliko od nekdanjega šolskega ministra, pa je Kustečeva ta denar našla. Spomniti pa je treba tudi na to, da so že pri prvi interpelaciji Kustečevi očitali, da je prva zaprla šole – kar sploh ne drži, šole je namreč prvi zaprl prav Pikalo in to brez kakršne koli priprave pouka na daljavo.

Slovesnosti otvoritve šole se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec udeležila, in med drugim tudi povedala, da se glasba lahko odvija le v prostorih, ki so temu namenjeni, kar bo z vrhunsko opravljenim delom pri prenovi stavbe, sedaj tudi mogoče. “To ni velik dogodek le za vaš kraj, ampak za celotno državo,” je še dejala. Ravnateljica se je  Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvu za infrastrukturo še posebej zahvalila.

Govor ministrice na otvoritvi nove glasbene šole v Zagorju ob Savi

Opozicija je pred dnevi proti ministrici vložila že drugo interpelacijo, ki pa se po vsebini ravno ne razlikuje od prve, ki sicer ni uspela. Očitajo ji predvsem to, da ni  povedala, kako začeti šolsko leto. Ki se, mimogrede, ni začelo prav nič drugače, kot vsa leta poprej. Z vložitvijo interpelacije so počakali, in sicer zaradi ministričine bolezni. “Od zadnje interpelacije ministrice Kustec, torej v dobrega pol leta, se je izkazalo, da ministrica ni naredila nič, da bi se stanje v šolah izboljšalo,” je za N1 povedal poslanec Levice Matej T. Vatovec in dodal, da so se pred začetkom šolskega leta navodila ministrstva spreminjala iz dneva v dan; ravnatelji, učitelji niso vedeli, kako bo pouk potekal, na tem področju je v bistvu zavladal popoln kaos. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je dejal:  “Če bi bili mi normalna država, noben minister ne bi bil več minister in interpelacij ne bi bilo več treba vlagati.” Kako na levem političnem polu gledajo na normalnost, pa nam je znano. Kar je levo, je normalno, vse drugo je fašizem. Torej, če bi imeli na ministrskih položajih zgolj svoje, interpelacij seveda ne bi vlagali in vse bi bilo normalno.

Piše: Sara Bertoncelj / Nova24tv