Bo Kamnik končno dobil davno obljubljeno novo osnovno šolo?

0
334
(Foto: Občina Kamnik)

Potem ko je izvajalec del, družba Kolektor Koling, pred časom ustavil gradnjo Osnovne šole (OŠ) Frana Albrehta v Kamniku, je občina z družbo vendarle sklenila dogovor in se gradnja nadaljuje, so sporočili iz občine Kamnik. O tej temi bodo sicer govorili na redni seji občinskega sveta 19. oktobra.

 

Družba Kolektor Koling, ki v Kamniku gradi novo OŠ Frana Albrehta, je pred nedavnim prekinila dela, ker ji z občino ni uspelo uskladiti aneksa k pogodbi. Tega so zahtevali zaradi povišanja cen materialov, na kar občina ni pristala, zato je gradbišče nekaj dni samevalo. Kot so pojasnili na občini, 656. člen obligacijskega zakonika sicer navaja, da izvajalec kljub pogodbenemu določilu o nespremenljivosti cen lahko zahteva spremembo, če se cene za elemente toliko zvišajo, da bi morala biti cena za dela za več kot deset odstotkov višja.

“Občina se dobro zaveda, da so se cene gradbenih materialov v zadnjih nekaj mesecih bistveno podražile, a vendarle je treba poudariti, da smo zavezani gospodarno ravnati s proračunskim denarjem, poleg tega pa delovati v skladu z zakonom,” so navedli na občini. Spomnili so, da so se že pred poletjem tudi druge občine soočale s podobnimi zahtevki, a jih večina k podpisovanju aneksov še ni pristopila.

“Ker nismo pristali na povišanje, kot je bilo izraženo s strani izvajalca gradnje, smo z njimi začeli intenzivna pogajanja, saj je bil naš cilj, da bo šola zgrajena do prihodnjega šolskega leta,” so zapisali.

Pogajanja so intenzivno potekala v prejšnjem tednu, tako sta strani nedavno vendarle sklenili dogovor o metodi obračunavanja cen in roku izgradnje. Dela nadaljujejo. Za koliko se bo investicija podražila, na občini težko ocenjujejo. “Glede povišanj ne moremo govoriti konkretno, ker ne vemo, kam se bodo cene gibale, cene so odvisne tudi od vsakokratnih mesečnih situacij, argumentov in dokazil izvajalca glede posameznih postavk v zahtevkih, ki jih bodo pregledali gradbeni nadzor, super nadzor in naročnik – Občina Kamnik, za enkrat pa občina ni potrdila še nobenega zahtevka za povišanje cen,” so navedli.

Glede na to, da projekt sofinancira tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, so se pred sklenitvijo aneksa želeli z njimi posvetovati. V stik so stopili tudi z nekaterimi drugimi občinami, kako so ravnale v takih primerih, a jasnih odgovorov niti z ministrstva niti iz občin niso dobili.

“Razlog je, da so zadeve precej nedorečene, država pa vse do danes še ni sprejela dopolnitev zakonodaje, s katerimi bi razjasnila tovrstne primere in javnim naročnikom olajšala postopke,” so še pojasnili na občini. Ko do dodali, gre pri nedorečenostih predvsem za povezavo med zakonom o javnem naročanju in že omenjenim določilom obligacijskega zakonika.

Na občini so prepričani, da bo moral Kolektor Koling “namerno zaustavitev in zmanjšano intenzivnost gradnje” tudi nadoknaditi.

J.S., STA