Šolsko okrožje teksaškega Uvaldeja suspendiralo vse policiste

0
275
(Foto: EPA-EFE/Aaron M. Sprecher)

Odbor šolskega okrožja teksaškega Uvaldeja je v petek suspendiral vse svoje policiste zaradi klavrnega odgovora na šolski pokol 24. maja, ko je strelec na osnovni šoli Robb ubil 19 otrok in dve učiteljici. Nemoteno je pobijal več kot uro medtem, ko so policisti mencali pred vrati učilnice iz strahu za lastno varnost.

 

Policija šolskega okrožja je bila le ena od policijskih agencij, ki so odgovorile na napad in potem skupaj čakale na ukaz o posredovanju, čeprav naj bi policiste v ZDA urili, da v takšnih primerih ogroženosti otrok pač posredujejo, onemogočijo napadalca, rešijo otroke in šele potem razmišljajo o tem in onem.

Šolsko okrožje policistov sicer ni odpustilo, ampak jim le vzelo pooblastila za opravljanje policijskega dela in jim našlo druga delovna mesta. Nekdanji šef policije šolskega okrožja, ki je bil v mavrici policijskih agencij med napadom še najmanj izkušen, na koncu pa so se vsi izgovarjali nanj, pa je bil odpuščen že avgusta.

Delo šolskih policistov bodo v prehodnem obdobju, dokler se nadaljuje preiskava, opravljali državni policisti Teksasa. Tudi državni policisti so bili 24. maja prisotni med pokolom skupaj z mejno policijo, mestno policijo lokalnimi šerifi in drugimi. Pred šolo se je nakopičilo skoraj 400 policistov, strelca pa so usmrtili šele več kot uro po napadu.

J.S., STA